Европа

Български журналист в Париж: Времето за пенсионната реформа на Макрон е сега или никога

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Макрон може в последния момент да използва това, което във Франция наричат „атомното оръжие“ в политиката и което се използва много рядко – това е един член от конституцията, който позволява на президента, когато има блокаж в парламента, да прокара без парламентарен вот закон от особено национално значение. Но всеки президент, който си е позволил това нещо е плащал прескъпо.“

Това заяви от Париж за Euronews Bulgaria журналистът и писател Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция.

Но в края на краищата – какво има да рискува Макрон? Той е в началото на мандата си, не е възможно да се кандидатира за трети мандат. Неговата партия не се знае дали ще просъществува след това и в крайна сметка – сега или никога за тази пенсионна реформа.

Относно постигнатото споразумение за предлагането на възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти в големите френски вериги, Угърчинска коментира, че това не е административна мярка, а дистрибуторите и търговските вериги преговарят с правителството, производителите и агроиндустрията вече година.

„Дистрибуторите и търговските вериги не желаеха да има таван на цените и да са определени кои стоки ще бъдат включени в тази мярка“, обясни тя.
Беше постигнат едно споразумение, в което се разчита на отговорността на всеки в този бранш, отбеляза българският журналист.

„В тях задължително се включват 37 храни и хигиенни продукти от първа необходимост“, допълни Угърчинска и допълни, че тази мярка е предвидена, за да не скочат цените толкова много изведнъж.

Във Франция все още е в сила т.нар. „ценови щит“ – 5% увеличение максимум на всякакъв вид енергия, а от януари премина на 15%.

Тя отбеляза, че има сериозни негодувание във Франция, включително безсрочни стачки заради реформата в пенсионната система и мобилизацията е доста сериозна.
Може да се стигне до блокаж на цялата държава, предупреди Угърчинска. По нейните думи Франция ври и кипи.

„От един от най-големите френски синдикати заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще поставят френската икономика на колене“, коментира българският журналист в Париж.

Целия разговор вижте във видеото.