Европа

Стачкуващи влязоха в сблъсъци с полицията в Париж

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стотици хиляди демонстранти в цяла Франция се включиха в нова серия от протести и стачки срещу плана на правителството да увеличи пенсионната възраст на 64 години.

Повече от 250 протеста бяха организирани в Париж и в цялата страна срещу спорното законодателство на президента Еманюел Макрон. Тази седмица той се обсъжда във френския Сенат.

В Париж избухнаха сблъсъци между полицията и демонстрантите по време на масовите шествия из столицата. Някои хора хвърляха камъни по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

Профсъюзите се надяват това да е най-голямата демонстрация на сила срещу предложението. Събирачи на боклук, работници в комуналните услуги, машинисти и други излязоха от работа в цялата страна, за да покажат гнева си срещу реформата.

 

Мисля, че до няколко дни всички сектори ще спрат работа. Всъщност френските железници, рафинериите, всички сектори на дейност. Трябва да блокираме страната, защото президентът Макрон я експлоатира. Така че в някакъв момент трябва да се удари икономиката, за да има въздействие.

Хорхе Гонкалвес, генерален секретар на CFDT по транспорта за Ile de France

Лоран е на 49 години служител в сферата на доставките, който започва работа на 17-годишна възраст.

 

Днес съм тук, както и през последните четири протеста, защото искам да се наслаждавам на пенсионирането си, когато навърша 60 години. Елате да направите обиколка на една фирма за доставки, разгледайте работни места и ще разберете, че е невъзможно да се пенсионирате на 64 години.

Лоран Мартен, служител в сферата на доставките

Някои профсъюзи призоваха за безсрочни стачки в сектори от рафинерии и петролни складове до електрически и газови съоръжения. Стачкуващите са нарушили доставките на горива, като електрозахранването също е било намалено.

Една пета от полетите бяха отменени на парижкото летище "Шарл дьо Гол", а на летище "Орли" - около една трета от полетите. Повечето високоскоростни и регионални влакове бяха отменени. Общественият транспорт и други услуги бяха нарушени в повечето френски градове. В Париж Айфеловата кула беше затворена, както и Версайският дворец, разположен западно от столицата.

По данни на Министерството на образованието около една трета от учителите са стачкували в цялата страна. Правителството насърчи хората да работят от вкъщи, ако работата им го позволява.