Европа

Франция с мерки за стопиране на инфлацията при хранителните продукти

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Френското правителство обяви нови мерки за ограничаване на инфлацията при храните.

Търговците на дребно се съгласиха да предложат възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се справят с нарастващата инфлация, каза френският министър на финансите Брюно Льо Мер. По думите му, магазините ще могат сами да избират кои продукти ще бъдат засегнати.

 

Какво ще се промени? Първо, възможно най-ниските цени чрез намаляване на маржовете на дистрибуторите, което ще им струва няколкостотин милиона евро. Второ, ще има продукти, които ще бъдат свободно избирани, защото вярвам в свободата на търговията и в това, че дистрибуторите сами избират продуктите си.

Брюно Льо Мер, министър на финансите на Франция

Тази операция ще продължи цяло тримесечие до юни, когато споразумението ще бъде преразгледано.

Главният изпълнителен директор на най-голямата верига за хранителни стоки в Европа заяви, че обект на замразяване на цените ще бъдат продуктите със собствена марка. 200 продукта ще бъдат предложени за по-малко от 2 евро от 15 март и цената им ще бъде замразена до 15 юни.

 

Ние ще приложим мерките главно за нашите индивидуални марки, тъй като именно при тях имаме най-голяма свобода на действие. Като например да замразим цените за 100 дни. Така че тези усилия ще бъдат насочени основно върху нашите собствени марки.

Александър Бомпар, главен изпълнителен директор на Carrefour

По-малък техен конкурент обеща,  че ще предложи 500 евтини стоки за по-малко от 1 евро от 15 март, като цените ще бъдат замразени за три месеца.

Засегнатите артикули ще носят лого с френското знаме и лозунга "антиинфлациoнно тримесечие". Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани. Борбата с инфлацията е работа на всички, добави финансист номер едно. Заедно с него бяха и някои от най-големите търговци на дребно в страната.

Инфлацията във Франция достигна 7.2%, която изпреварва дори ръста на енергийните разходи на фона на войната на Русия в Украйна. Но хранителната е по-сложна, тъй като правителството не може лесно да се намеси, както на пазарите на електроенергия и природен газ.

Най-големият скок на цените се превръща във все по-голямо предизвикателство за френския президент Еманюел Макрон.