Euronews Сега

Въпреки вълната от протести: Френският парламент гласува пенсионната реформа на Макрон (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Критичен ден във френския парламент днес. Законотворците ще гласуват спорната пенсионна реформа на кабинета на Еманюел Макрон. 

Предложението пенсионната възраст да се вдигне с две години до 64-годишна възраст предизвика масови протести в страната. Сенатът и долната камара на Националното събрание трябва да гласуват закона, като правителството на малцинството на Макрон зависи от подкрепата на опозиционната партия Републиканците. Подкрепата в Сената изглежда почти сигурна, но мнозинство ще бъде по-трудно да се намери в Асамблеята.

Сенатът даде своето одобрение, предстои гласуване в долната камара на парламента

Френският Сенат прие пенсионна реформа на правителството, която предизвика масови протести.

193-ма от общо 348 сенатори одобриха минималната възраст за пенсиониране да бъде увеличена от 62 на 64 години. Днес следобед реформата ще бъде гласувана и в долната камара на парламента. Лидерите на синдикатите призоваха депутатите да гласуват "против". Ако промените бъдат отхвърлени, президентът Еманюел Макрон може да използва член във френската конституция, с който да наложи реформата без одобрението ѝ от парламента. Ден по-рано близо 500 хил. французи протестираха срещу пенсионната реформа.