Euronews Primetime

Любов Панайотова: Макрон е обещал тази пенсионна реформа, той няма какво да губи повече

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Макрон това е обещал. Второ, това трябва да се случи във Франция, въпреки тази ужасна съпротива, която се разраства. Той няма какво да губи повече – това е последният му мандат.“ Така Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, коментира опитите за прокарване на пенсионна реформа във Франция и протестите, които това поражда.

Политически погледнато, той няма да се стреми да се хареса на избирателите наново, уточни тя.

Много е важно реформата да се прокара тази година, защото догодина е Олимпиадата в Париж, подготовката трябва да започне, смята Панайотова.

Тя посочи, че Конституцията на Франция има един специфичен член, в който без гласуване се налага даден текст. Към това обаче се прибягва много рядко.

 

Характерно за Франция е, че почти всички професионални съсловия имат много специфика и разлика в начините на пенсиониране. Което не може повече да продължи – това също е ясно на икономистите. Но това е специфика на френския народ – те обичат да протестират, точно за разлика от нас.

„Не очаквам, че правителството ще отстъпи. Един от големите синдикати поддържаше реформата, защото и те си дават сметка, че не може Франция да затъва в този държавен дълг, който буквално ще съсипе страната“, каза още Панайотова.

Цялото интервю вижте във видеото.