Европа

Шарл Мишел пред Euronews: Не вярваме в мирния план на Китай

От Euronews България Euronews България

В специално интервю за Euronews председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира мирният план, предложен от Китай. Според него той не е решение за войната в Украйна. „Ние вярваме във формулата за мир, предложена от украинския президент Зеленски“, заяви Мишел. В интервюто пред Ефи Куцокоста председателят на Европейския съвет говори още за икономиката и справянето с последиците от войната.

Президент Мишел, благодаря Ви, че се присъединихте към нас тук, в Брюксел. Относно решението на Европа преди срещата на върха на ЕС, на която Вие, заедно с останалите лидери на ЕС ще обсъдите редица неотложни въпроси, включително Украйна, икономиката на Европа и нейната конкурентоспособност. И така, направо към въпроса. Кое е най-голямото предизвикателство този път? Кое е най-вероятно да ни задържи до късно през нощта?

– Най-важните предизвикателства са свързани с икономиката на Европейския съюз и последиците от войната, която Русия започна срещу Украйна. Вие знаете- през последните седмици работихме заедно с Европейската комисия, за да предприемем някои краткосрочни мерки в подкрепа за нашия бизнес. Но в същото време смятаме, че е важно да се обърне внимание на дългосрочната конкурентоспособност на Европейския съюз. Изправени сме едновременно пред много трудни предизвикателства - последиците от войната, цените и доставката на енергия, прехода в областта на климата, цифровия преход, а също и необходимостта Европейският съюз да инвестира в иновации, да инвестира в нашето бъдеще и да се увери, че защитаваме европейския просперитет в бъдеще.

Както казахте, икономиката ще бъде актуален въпрос на тази среща на върха, но какво означава срива на банката в Силициевата долина и Credit Suisse за Европейския съюз? Трябва ли хората да се притесняват?

– Окуражен съм, тъй като през последните няколко години работихме много с европейски експерти и всички европейски органи, за да укрепим финансовата си система в ЕС. Но, разбира се, в петък сутринта ще обсъдим задълбочено ситуацията с президента на Европейската централна банка, с Паскал Донохоу, както и с останалите лидери. Следим какво се случва в Швейцария, в Съединените щати.., убеден съм, че разполагаме с правилните инструменти да запазим стабилна и сигурна ситуацията.

Но може ли тази криза да подтикне Европа към окончателно завършване на дълго договаряния банков съюз?

– Смятам, че този аргумент не е спусъкът, но е допълнителен стимул да постигнем по-голям напредък по банковия съюз. Знаете, че през последните две-три години работихме много по въпроса, но все пак може би трябва да ускорим темпото. Надявам се да се даде политически тласък на министрите на финансите, за да това се случи. От друга страна, има и още една важна тема - обединението на капиталовите пазари, което е свързано с конкурентоспособността на Европейския съюз. Ако се опитам да говоря неутрално- ние го усещаме, има огромна нужда от повече инвестиции в Европа, инвестиции в иновации, в зелена и цифрова трансформация.

Ясно е, че фрагментацията е пречка. Нуждаем се от повече политическа воля за действие и за постигане на напредък в съюзите на капиталовите пазари.
Но сега говорим и за промяна на стратегията за конкурентоспособност на Европейския съюз. Смятате ли, че представеното в момента предложение е достатъчно силно, за да се противопостави на компонента "Купувай американското" от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ?

– Да, сигурен съм, защото преди тази стъпка, предприета от САЩ, ние, от страна на ЕС, взехме по-смели решения с фонда за възстановяване, с многогодишната рамка и всички финансови инструменти и средства на национално ниво. Всъщност става дума за едно и също нещо.
От друга страна- ясно е, че сега е правилният момент да се вземат правилните решения, особено в областта на иновациите и инвестициите, но също така и на ниво финансиране в умения, които ще са предизвикателства в бъдеще.

Добре, нека продължим на тема икономика. Украйна винаги е на първо място в дневния ред. Тази седмица беше постигната сделка за изпращане на един милион артилерийски снаряда през следващите 12 месеца. Означава ли това повратна точка във войната?

– Смятам, че това е изключително важно, първо, за да се подкрепи Украйна. Знаете, преди няколко седмици Зеленски беше тук, в Брюксел. Той имаше възможност да обсъди с всички лидери предоставянето на повече военно оборудване, повече военна подкрепа. Мисля, че това, което правим, е изключително важно и за бъдещето на ЕС, особено със взетото решение преди няколко дни за съвместно закупуване на боеприпаси. Това е конкретно решение за истинска европейска отбрана.

Знаете, че в миналото обсъждахме този въпрос. Някои го възприемаха като теоретичен дебат. Не, това е реалността. И в действителност, точно след началото на пълномащабната инвазия срещу Украйна, ние взехме смели решения. Преди Жозеп Борел да реши да въведе този мирен механизъм и да предостави смъртоносно военно оборудване на Украйна, беше немислимо да си представим такава стъпка. Няколко седмици преди началото на пълномащабната инвазия и с една година по-късно, с решението за боеприпасите, направихме още една крачка напред в посока укрепване на европейската отбрана.

Но къде е червената линия между изпращането на оръжия в Украйна и превръщането във воюващ фактор?

– Абсолютно ясно е, че искаме да помогнем на Украйна да се съпротивлява. Искаме да подкрепим нейната териториална цялост и суверенитет. Безсъмнено нямаме намерение да нападаме Русия. Налице е агресор. Русия е този агресор. Има жертви, трагедията е голяма за украинския народ. Ние защитаваме демократичните принципи и ценности, като подкрепяме Украйна, доколкото можем. Защитаваме и международното право, защото знаем, че ако не подкрепим Украйна, това означава, че светът ще бъде по-малко сигурен в бъдеще.

Ситуацията е динамична и в Русия. Видяхме и президента на Китай. Той посети Владимир Путин в Москва. Какво е мнението ви за това? И убеден ли сте в мирния план на Пекин?

– Ситуацията е изключително ясна. Мирната формула на Володимир Зеленски се основава на Устава на ООН и международното право. Това е, което ние подкрепяме. Ние подкрепяме мирната формула на Зеленски. Първа точка. Точка втора. Преди няколко месеца имах възможността да се срещна с президента Си в Пекин и да се застъпя и обясня защо от страна на ЕС сме абсолютно убедени, че е важно Китай да не подкрепя Русия с военно оборудване. Важно е Китай да подкрепя стабилността на международното право чрез Устава на ООН. Проведох този задълбочен разговор с президента Си, но не съм наивен. Знам, че между Китай и Русия има тесни връзки. От друга страна, смятам, че при тези обстоятелства трябва да се ангажираме с Китай, не защото сме съгласни на всичко с китайската държава, напротив! Но защото трябва да защитаваме интересите си и да отстояваме принципите си.

А какво е мнението ви за мирния план, който Пекин представи?

– Не вярваме в този мирен план. Вярваме в мирната формула, предложена от президента Зеленски, която се основава на Устава на ООН, международното право и многостранния подход.

Добре. Президент Мишел, много Ви благодаря, че се присъединихте към нас.

– Благодаря.