Общество

За повечето българи войната е заплаха, но не одобряват военна помощ за Украйна

От Euronews България Euronews България
Protest Ruska Curkva BGNES Снимка: БГНЕС

Повечето българи разглеждат войната на Русия срещу Украйна като заплаха за националната сигурност на България, но въпреки това са най-големите противници на изпращането на военна помощ за Киев в целия ЕС.

Това показват данните от последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

Според резултатите от допитването над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, като 56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности, съобщи председателството на ЕК у нас.

Българите са раздвоени относно санкциите наложени срещу Русия в отговор на инвазията ѝ в Украйна – 47% одобряват ограничителните мерки спрямо 41%, които биха искали те да отпаднат. Това е най-ниският процент на поддръжка за санкциите в целия ЕС. До нас се нареждат Словакия с 49% подкрепа за санкциите, Кипър (53%), Гърция (55%) и Унгария (56%). 

Най-високо одобрение за ограничителните мерки срещу Русия е регистрирано в Швеция (95%), Дания (90%) и Полша (90%).

Prouchvane Eurobarometer Rusia Sankcii © European Union, 2023

Едва 33% от анкетираните българи са декларирали подкрепа за финансирането и изпращането на военна помощ за Украйна срещу 57%, които са против подобно действие на ниво ЕС, показват още данните от проучването.

В рамките на ЕС единствено е още две държави – Гърция (59%) и Словакия (56%) мнозинството са против предоставянето на въоръжена помощ за нападнатата от по-големия си съсед Украйна.

На другия полюс са Швеция, Нидерландия, Дания, Полша, Финландия и Литва, където около 90% от населението настояват за изпращането на военна помощ на Киев, за да се защити от руската агресия.

Voenna Pomosht Ukraine Eurobarometer © European Union, 2023

Резултатите от проучването показват още, че забраната на руски държавни медии като Спутник и Russia Today не среща одобрението на мнозинството анкетирани единствено в България – 39% от българите изразяват подкрепа за тази мярка срещу 45%, които не я одобряват.

Все пак, огромното мнозинство от българи (81%) се солидаризира с необходимостта от предоставяне на хуманитарна помощ за лицата, засегнати от войната. 73% от българите приветстват бежанците от войната, а 55% подкрепят предоставянето на финансова помощ на Украйна.

Ukraina Finansova Pomosht Eurobarometer © European Union, 2023

Справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка топ приоритети за българите и европейците

Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%), отбелязва председателството на ЕК у нас.

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

Rusia Iztochnik Energia Eurobarometer © European Union, 2023

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

Повечето българи са против еврото, но са оптимисти за бъдещето на ЕС

За 80% от българите икономическата ситуация в страната е лоша, като това е един от най-високите проценти в целия ЕС. Единствено португалците (81%) и гърците (88%) оценят по-лошо икономиката на страната си. На другия полюс са Люксембург с 86% от респондентите, които смятат, че икономиката на държавата в добро състояние.

Същевременно българите са сред най-големите оптимисти за състоянието на икономиката в ЕС. За 26% от анкетираните българи икономическите условия в Съюза ще се подобряват в следващите 12 месеца. По-висок процент оптимисти има единствено в Италия (29%) и Малта (38%).

Evro Eurobarometer © European Union, 2023

Данните показват още, че българите са сред най-големите противници в ЕС на единната европейска валута – 49% не одобряват еврото срещу 36% на обратното мнение.

Най-ниска подкрепа за еврото е регистрирана в Чехия – 26%, Швеция – 27% и Дания – 32%, а най-висока в Малта – 89%, Кипър, Ирландия и Словения – 87%.

Фалшивите новини – заплаха за демокрацията

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%) . Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%).

Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).