Икономика

Над 75% от българите се затруднявали да покриват ежедневните си разходи в края на 2022 г.

От Euronews България Euronews България
Pari Portfeil Portmone Banknoti Moneti BGNES

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия на миналата година, над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Това показват данните от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ). С известни затруднения са 38,4% от лицата, докато 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% - като много трудно, като делът на последните намалява в сравнение с първите две тримесечие на 2022 г. ,но се увеличава с 1,5% спрямо третото тримесечие на изминалата година.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2% от българите, а едва 4 на сто не изпитват никакви затруднения, сочат още данните на НСИ.

Увеличение на доходите са посочили 26,7 на сто от анкетираните, което е с 1,2 процентни пункта по-малко в сравнение с трето тримесечие и с 8,2 процентни пункта повече в сравнение с първо тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18,5 на сто от българите.

В същото време за 67,8% от българите доходът на домакинството им е останал през четвъртото тримесечие на 2022 г. без промяна спрямо последните 12 месеца, като този дял намалява с повече от 5% спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен.

Основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 5,5% от лицата, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с трето тримесечие и с 3,0 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.