Икономика

Румен Радев: Бизнесът е важен за справянето с инфлацията

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Бизнесът е важен за справянето с инфлацията, категоричен е президентът Румен Радев. Той напомни, че именно този проблем се оказа основна пречка в присъединяването на страната ни към Еврозоната.

"Нещата и отворените проблеми стоят. На първо място инфлацията и аз мисля, че тук българският бизнес има изключително важна роля за справянето с инфлацията. За справянето със сивата икономика и за намирането на тези механизми, разбира се, с държавните институции, които да подобрят бизнес средата и да намалят спекулата", каза Радев.

Радев призова заедно с бизнеса да се помисли за механизми, с които преди въвеждането на еврото стандартът на българина да се повиши, каквато е и целта на еврозоната. А работодателите признаха, че са разочаровани от отлагането на приемането на единната валута.

"За еврозоната ще кажа, че ние отдавна следим движението на България в тази посока и нямаме никакви съмнения, че имаме готовност", заяви Цветан Симеонов от АОБР.

Бизнесът припомни , че корупцията у нас и върховенството на правото са изтъкваните проблеми, които спират страната ни за Шенген:

"От няколко години насам единственото дело на високо равнище по отношение на министър не е за корупция, а е за безстопанственост. Не съм виждал обвинителния акт, по повод на Пернишкия случай с водния цикъл", добави Симеонов.

Президентът Радев е категоричен - България отговаря на критериите за членството в Шенген и заслужава да се присъедини:

"А друг е въпросът, че ние вътре трябва да си напишем домашното и да си свършим работата. И не само - защото след време държавите, които държат на тези закони ще питат и за разликата. Едно е да се напишат тези закони, друго е да се приемат и трето е да се прилагат. Но ние можем да питаме тях. По отношение на организираната престъпност, по отношение на центрове, които генерират мигарантски натиск по външните граници".