Европа

Еврокомисарят Тиери Бретон пред "Политико": Намерих в България мунициите, които търся

От Euronews България Euronews България
Breton Stoyanov BGNES Еврокомисарят Тиери Бретон и министърът на отбраната Димитър Стоянов, Снимка БГНЕС

Еврокомисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон, който бе в сряда на посещение в България, заяви пред изданието „Политико“, че е намерил в България боеприпасите, които търси за Украйна. Освен държавното предприятие ВМЗ-Сопот, той посетил още два завода, които обаче не се назовават в статията.

По време на визитата си у нас Бретон заяви, „че е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата на доставки“.

"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя. Миналата седмица –(ръководителят на външните работи на ЕС) Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място."

"България има добър капацитет за значително увеличаване на производството, в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим", каза Бретон.

В статията се припомня, че „Политико“ и сестринското му издание "Ди Велт" съобщиха как боеприпаси от България може би са спасили Украйна, докато тя устояваше на руското нашествие, като според сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Отбелязва се още, че откакто падна „прозападното правителство на Кирил Петков позицията на България е колеблива спрямо военната помощ за Украйна“, а „президентът на страната Румен Радев е критикуван за прокремълска реторика".

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с известен като приятелски настроен към Русия елит, еврокомисарят Бретон отговаря, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС.

„Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон“, пише в статията. И се допълва: "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес".

Българските фирми "имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС", казва Бретон. "Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция."

След България еврокомисарят Бретон се отправя към Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния като част от "отбранителна обиколка" на страни, които имат потенциал да увеличат производството на боеприпаси.