Политика

Димитър Стоянов: Предоставихме на Украйна помощ за 448 млн. лв. (обновена)

От Euronews България Euronews България

Служебният военен министър на България Димитър Стоянов е на посещение в Киев.

Това стана ясно от публикация в Twitter на украинския военен министър Олекси Резников.

 

В поста си той благодари на България за решението да предостави помощ за сигурността на Украйна. Резников допълни, че очаква с нетърпение да продължи сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната. 

Сред обсъдените теми бяха военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите й за европейска интеграция, съобщиха в последствие от пресцентъра на МО.

 

Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ.

Димитър Стоянов

Той подчерта, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

Украинската армия вече използва български оръжия във войната с Русия, пък се посочва в публикация на сайта на неправителствения Украински военен център. Според публикацията Териториалната отбрана на Украйна вече е получила българските противотанкови оръжия, а части на Териториалната отбрана вече са провели обучение с тези оръжия.

"Оръжието е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника", се посочва в публикацията.

За оръжията за поразяване на бронетанкова техника са прехвърлени и български 73-милиметрови снаряди и гориво. Сайтът пише, че производител на оръжията и боеприпасите са български оръжейни фирми. Но не уточнява по каква линия са стигнали до Украйна.

От Министерството на отбраната казаха, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от парламента в петък решение бъде обнародвано в "Държавен вестник".