Ексклузивно

Посланикът на Украйна в НАТО за българската военна помощ: По-добре късно, отколкото никога

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Г-жо Галибаренко, като ръководител на Мисията на Украйна в НАТО, каква е вашата роля в комуникацията между правителството в Украйна и Алианса?



Нашата роля е ясна, защото ние не сме между правителството и НАТО. Аз всъщност представлявам правителството на Украйна, Министерството на външните работи и разбира се президента, който ме назначи със свой указ. При всички наши контакти аз съм така да се каже – първият глас в Алианса за случващото се в Украйна.



Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руските войски да се оттеглят от територията на страната до Коледа. Очаквате ли това да се случи и как това ще се отрази на войната?



Президентът всъщност подчерта своята формула за мир с Руската федерация, състояща се от десет точки. Тя беше представена на срещата на G-20. Основният призив към Руската федерация, ако тя наистина се интересува от някакви мирни преговори, е тя да се оттегли от цялата територия на Украйна. Всички хора, които извършиха престъпления срещу украинския народ, трябва да се изправят пред правосъдието. Всички нанесени щети на украинската икономика трябва да бъдат компенсирани от Руската федерация. И това е само есенцията на нашата визия за мирни преговори. Въпреки това, аз се съмнявам, че Руската федерация е наистина заинтересована от каквито и да било мирни преговори, въпреки наратива, който се опитват да създадат за целия свят, казвайки, че имат такъв интерес. Моето заключение е много просто — ако една държава e истински и искрено заинтересована от преговорите, тя нямаше да атакува другата държава на следващия ден. След като, например, министърът на външните работи Лавров каза, че Русия е готова за мирни преговори, но Украйна е тази, която не е готова.



Преди няколко седмици имаше среща на външните министри на НАТО в Букурещ. Какъв е резултатът от нея според Вас и мислите ли, че помощта и подкрепата, които идват от страна на НАТО са максимални, или Алиансът би могъл да направи повече?



Ние имахме много съществена дискусия в Букурещ. Основният фокус, разбира се, беше върху това как да помогнем на Украйна още повече да устои на руската агресия. Другият фокус беше, разбира се, върху енергийната инфраструктура. Аз мисля, а и всички българи също знаят, че след поредицата масирани атаки срещу нашата енергийна инфраструктура, Украйна страда от големи локални изключвания на електричеството в различни региони. Ние определено се нуждаем от подкрепа — например доставка на генератори, трансформатори, други резервни части за енергийната инфраструктура. Министър Кулеба в Букурещ изпрати много ясно послание, че когато ние говорим за енергийната инфраструктура, е важно не само да бъдат изпратени на Украйна резервни части за възстановяване на щетите. Всъщност ние имаме нужда най-вече от системи за противовъздушна отбрана. С тях можем да изкореним истинската причина за повредите на енергийната инфраструктура. Ние ще защитаваме небето си и ще можем да предпазим своята критична инфраструктура. Моето впечатление беше много позитивно от гледна точка на това, че много държави обещаха да предоставят противовъздушна отбрана и други системи за по-добра защита на украинската земя.



За първи път България се готви да изпрати военна помощ на Украйна. Как Вие оценявате тази помощ, имайки предвид факта, че в този момент е ясно, че България няма да изпрати нито военни самолети, нито системи за противовъздушна отбрана?



Мога само да приветствам решението на българското правителство и българския парламент. Бих искала да благодаря на целия български народза това много позитивно решение. Мисля, че дори тази стъпка е много важна, защото ние, всъщност, създаваме коалиция на подкрепа за Украйна и в тази коалиция всеки трябва да играе своята роля. Аз уважавам решението на България засега да не оповестява публично всички детайли за това, което ще предостави на Украйна. Уважаваме и решението на други държави да не оповестяват помощта, която предоставят. Разбира се, ние очакваме още повече помощ, която съм сигурна ще дойде скоро.



Какви отношения имате с българските представители в НАТО сега и какви са перспективите за тяхното развитие?



Искрено се радвам на сътрудничеството с българската мисия. Сега тя няма постоянен посланик, шарже д'афер. Но фактът, че България беше сред участниците на посланическото пътуване в Украйна, което се проведе в началото на ноември, е много ясно потвърждение за това, че България подкрепя усилията на Украйна да стане член на НАТО.



Но мислите ли, че българската военна помощ е малко закъсняла? Много държави изпратиха такава преди месеци, а ние го правим чак сега.



Не. Аз винаги казвам, че по-добре късно, отколкото никога. Това отразява нашата позиция. Понякога някои държави решават да се намесят в по-късен етап и това касае не само България. Ние в Украйна знаем, че решението за пакета военна помощ от България беше прието наскоро. Но и до сега България ни помагаше с хуманитарна помощ и подкрепа за украинските бежанци, а това е изключително важно.



Нека сега да обсъдим архитектурата на сигурността на Европа днес и в бъдещето. Президентът на Франция Еманюел Макрон се изказа в полза на предоставянето на гаранции на сигурността на Русия. Как Вие интерпретирате това послание и мислите ли, че такива гаранции са нужни за Русия?



Честно казано, Русия никога не е била застрашена от никого. Второ, моето разбиране за тази ситуация е, че Украйна е тази, която наистина се нуждае от гаранции за сигурност. Да спечелим тази война е задача номер едно. Но задача номер две е да се дадат гаранции за сигурността на Украйна, но също така и за други държави. Това ще предотврати повтаряне на каквато и да е агресия. Честно казано, аз се възхищавам от позицията на много държави, които вече публично се изразиха по повод изказването на френския президент, че Украйна е страната, която наистина се нуждае от гаранции за сигурност. Цяла Европа и цивилизованият свят трябва да подкрепят Украйна в тази битка. Аз мисля, че дори от човешка гледна точка е доста цинично да се правят опити за запазване на лицето на Русия в тази война или всякакви гаранции за нейната сигурност. На Русия й беше предложено от НАТО да има честен и прям разговор по повод притесненията за сигурността й. Това беше преди войната в Украйна, ако помните. И аз мисля, че всички знаем отговора. Така че вместо някакъв диалог, какъвто те се преструваха, че им трябва, те всъщност започнаха агресия срещу Украйна.



Но работят ли изобщо тези гаранции на сигурност? Защото ние помним, че Украйна имаше такива, когато се отказа от своето ядрено оръжие преди години, а сега вие сте нападнати.



Ние вече имахме опит с Будапещенския меморандум, който всъщност се оказа политически ангажимент, а не правно обвързващ документ за гаранции на сигурността. Поради това нашият президент каза, че търсейки нови гаранции на сигурността, установявайки нови механизми на европейска сигурност, ние ще си вземем поука от Будапещенския меморандум, за да нямаме пак политическа декларация, а да направим механизма реален. Разбира се, това е въпрос на преговори с различни държави, но нашата визия е, че това ще бъде нов етап. Още повече сега, когато Украйна се готви за пълноправно членство в НАТО. И тогава аз се надявам ще има пълноправно членство в НАТО и застраховка от Член 5.



През последните седмици имаше информация в медийно пространство на САЩ, че Вашингтон насърчава Украйна да започне преговори с Русия, за да приключи войната. Възможно ли Киев да бъде посъветван да направи някакви отстъпки, включително териториални отстъпки, като опит да се сложи на тази война по-скоро?



Ние не сме държава, която следва някакви съвети или инструкции. Не, ние сме суверенна държава и само Украйна ще реши при какви условия, кога и как ще се проведат мирни преговори с Руската федерация. Както казах в начало, ние се съмняваме в честността на намеренията на Русия да има истински мирни преговори. На нас не ни трябва, както казва Русия, да приемем, че всички окупирани територии трябва да бъдат признати като част от Руската федерация. Ние никога няма да се съгласим на това. Така че нашата позиция е, че Русия трябва да се оттегли от Украйна. Русия трябва да напусне окупираните територии и само на тази основа ние можем да започнем мирни преговори.



Преди няколко месеца Украйна официално кандидатства за членство в НАТО. На какъв етап на разглеждане е това заявление и има ли определен период, в който вие можете да сте член на Алианса?



Като цяло, няма времева рамка в НАТО за нито една от държавите като отговор за кандидатстване или процес на преговори. В крайна сметка позитивните решения се състоят от две части. Първата част е изпълняването на различни критерии за пълноправно членство в НАТО, но другата част е политически консенсус. Ние сега вървим и в двете посоки. Разбира се, войната не прави нашата работа по-лесна, но аз мисля, че украинската армия вече доказа, че тя е по-съвместима със стандартите на НАТО, отколкото някои държави можаха да си представят. Втората част, политическият консенсус — ние сме наясно с позицията на определени държави, които не са много позитивни спрямо нашето пълноправно членство, но това е предизвикателство когато вървиш в и двете посоки: изпълняването на критериите и изграждането на политически консенсус около нашето кандидатстване.



Според вас може ли Украйна да стане член на НАТО в среда, в която Русия е постоянна заплаха на вашата държава?



Аз мисля, че това ще е всъщност много мъдър отговор от страна на НАТО. Русия започна войната срещу Украйна дори без никаква перспектива за присъединяването ни към Алианса. Заявлението беше подадено след старта на агресията. Според мен това е истински отговор за някои държави, които казваха, че всякакво потенциално членство на Украйна може да провокира руската агресия. Както виждаме, руската агресия се случи така или иначе въз основа на абсолютно фалшиви причини и все още руснаците се преструват, че те се борят в Украйна с натовски войски. Така че дайте ни възможността да премахнем фалшивите приказки, които Русия се опитва да наложи на европейците.