Добро Утро, Европа

Еврокомисар Тиери Бретон се среща с представители на военната ни индустрия (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон започна обиколката си на предприятията от военния-промишлен комплекс в държавите членки на блока. Първото, което посети , беше в българския град Сопот. Целта на визитите е да се подсили защитата на Европа и да се подсигурят нуждите на отбранителната индустрия на съюза.

Не говорим за едно специфично оръжие или екипировка. Дискутираме голямата картина и от какво се нуждаем ние. Трябва да се защитят всички страни членки на Европейския съюз и особено тези, които са членки на НАТО.

Тиери Бретон, Европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар

Министърът на отбраната Димитър Стоянов изрази надежда, че с това посещение се дава и ясен сигнал от Комисията, че гледа на българските предприятия като на стратегически за европейската сигурност и ще се разработят конкретни схеми за тяхната подкрепа и насърчаване на растежа им.

„Изключително продуктивен обмен в България с местни производители от отбранителната индустрия и с министъра на отбраната Стоянов и заместник-министъра на индустрията Щонова. България има всичко необходимо, за да увеличи значително производството на амуниции в ЕС и устойчивостта на нашата отбранителна индустрия“, написа Бретон в Туитър.

А ВМЗ - Сопот обяви, че подготвя инвестиционна програма, чрез която да разшири производството си по НАТО стандарт.