Свят

Пентагонът: Искаме бюджет за евентуална война с Китай

От Euronews България Euronews България
Mark Milley & Lloyd Austin AP Снимка: AP

Пентагонът обяви днес, че американската армия трябва да бъде готова за евентуален  военен конфликт с Китай, настоявайки Конгресът да одобри предложения от Министерството на отбраната бюджет от 842 млрд. долара, който ще модернизира силите в Азия и по света, съобщава AP.

"Това е бюджет, основан на стратегията - и обусловен от сериозността на стратегическото ни съревнование с Китайската народна република", заяви министърът на отбраната Лойд Остин в докалда си пред подкомисията по отбраната към Камарата на представителите.

Посочвайки увеличаването на новите технологии, Остин заяви, че бюджетът предлага да се изразходват над 9 млрд. долара, което е с 40% повече от миналата година, за изграждане на военни стратегически точки в Тихия океан и за защита на съюзниците.

Докладите са вследствие на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, на фона на опасенията, че Китай ще засили подкрепата си за войната в Украйна пред руския президент Владимир Путин и все повече ще заплашва Запада.

Действията на Китай се доближават все повече до конфронтация и потенциален конфликт със съседните страни и евентуално със САЩ", заяви генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете. Той заяви, че опитите за възпрепятстване и подготовката за война "са изключително скъпи, но не толкова, колкото воденето на война. Този бюджет може да ни подготви да я водим, ако се наложи".

Мили, който ще се пенсионира тази година, заяви, че Министерството на отбраната трябва да продължи да модернизира силите си, за да гарантира, че те ще бъдат готови да воюват, ако се наложи.

Две десетилетия на война в Ирак и Афганистан намалиха оборудването на армията и готовността на войските, затова САЩ работят за подмяна на оръжейните системи и дават на войските време да се възстановят. Това се отплаща, заяви Мили пред Конгреса.

"Нашите нива на оперативна готовност сега са по-високи, отколкото са били от много, много години насам", каза Мили. Повече от 60% от активните сили в момента са в най-висока степен на готовност и могат да се разгърнат в бойни действия за по-малко от 30 дни, а 10% могат да се разгърнат в рамките на 96 часа, каза той.

Междувременно Словакия е предала първите четири от общо 13 изтребителя МиГ, които обеща да достави на Украйна. Останалите ще бъдат доставени до няколко седмици, съобщи днес словашкото министерство на отбраната. Съветските самолети бяха обещани от Словакия и Вършава миналата седмица.