Европа

Украйна настоява за нови западни самолети, получава съветски МиГ-29

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна се нуждае от нови западни самолети, за да подготви своята контраофанзива срещу руските окупатори. Засега обаче страната е получила уверения, че ще й бъдат доставени самолети МиГ-29 от съветско време. Полша и Словакия са първите държави, които ще изпратят стари съветски изтребители на Киев. 

Двете страни вече обещаха да изпратят на Украйна бойни самолети, въпреки че предложенията не отговарят на надеждите на Киев за модерни изтребители.

Москва бързо реагира с осъждане, заявявайки, че доставките на изтребители няма да променят хода на войната, "но могат да причинят повече страдания на самата Украйна и на народа й". Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, каза, че всички изпратени самолети ще бъдат унищожени.

Засега заявките включват само изтребители МиГ-29 от съветската епоха. Те са познати на военновъздушните сили на Украйна, тъй като съставляват основната част от тяхната ескадрила, с която оперират от началото на войната.

Полският президент Анджей Дуда каза по-рано, че украинските пилоти ще бъдат "готови да използват самолетите незабавно". През февруари 2022 г Украйна разполагаше с около 120 функционални бойни самолета - предимно МиГ-29 и Су-27. Великобритания предложи миналия месец да "компенсира" доставките на самолети МиГ-29 на страните от НАТО, ако правителствата, подкрепящи Киев, решат да изпратят свои самолети от съветската епоха.

Тези доставки обаче не задоволяват нуждите на Киев. Украйна иска модерни бойни самолети, отговарящи на стандартите НАТО, като американските Ф-16 от четвърто поколение. САЩ към момента не обмислят изпращането на Ф-16 на Украйна или на страните от НАТО, които ще доставят от своите съветски изтребители.

Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 в следващите дни, каза президентът Дуда. След това още 8-9.


Първо, в близките дни ние предаваме 4 самолета на Украйна, в пълна оперативна готовност за експлоатация. Останалите самолети се обслужват, подготвят се и ще бъдат предавани поетапно.

Анджей Дуда

Преди това премиерът Матеуш Моравецки даде ориентировъчен срок за доставянето на самолетите – "през следващите от 4 до 6 седмици".

От своя страна Словакия ще предостави на Украйна 13 изтребителя МиГ-29.