Добро Утро, Европа

Зеленски поиска подкрепа от Китай за мир в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна, но все още няма отговор от Пекин.

Зеленски е анонсирал новината след разговорите в Киев с японския премиер Фумио Кишида. В мирния план на Пекин от 12 точки не фигурира твърдото условие на Киев за пълно изтегляне на руските сили от окупираните украински територии.

От своя страна, Кишида изрази възхищение към смелостта и търпението на украинския народ, който се изправя в защита на родината. Той увери, че ще окаже непоколебима подкрепа за Украйна като премиер на Япония. През май той ще председателства и тридневната среща на върха на Г-7 в японския град Хирошима.  

Междувременно, отбелязвайки първата победоносна битка на Украйна във войната – при село Мошчун, близо до Киев, президентът Володимир Зеленски вдъхна увереност и надежда на сънародниците си, че скоро такива битки ще последват и за Донбас и Крим.

 

Украйна отбеляза първата годишнина от първите победи от пълномащабната война - битките в северната част на нашата страна, които накараха окупатора да избяга. На 21 март 2022 г приключи битката при Мошчун, малко село в района на Киев, и това беше първата голяма стъпка на Украйна към победата в тази война. Имаше и други такива стъпки... Битките при Гостомел, Ирпин, Чернигов, Суми... Битката за Змийни. Същия резултат ще постигнем и в други активни направления. В героичната битка за Донбас, която неизбежно ще бъде доминирана от украинското знаме. В последвалата конфронтация на юг, която ще възстанови нормалния живот в Азовския регион. Във връщането на нашия Крим, откъдето вече започна миграцията на най-досетливите плъхове на терористичната държава.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Относно разговорите с японския премиер Фумио Кишида, Зеленски каза, че те са били ползотворни и че Япония може да играе ключова роля в рамките на Г-7 за продължаващи мерки срещу Русия.

"Разговорите ни с г-н Кишида бяха много продуктивни. Посещението му се състоя по време на японското председателство на Г-7 – Групата на седемте най-развити държави. Отчитайки силата на Япония, нейното лидерство в Азия в защитата на мира и базирания на правила международен ред, тези разговори може да доведат до глобален резултат", каза Зеленски.