Икономика

Украйна ще получи 15,6 млрд. долара от МВФ - първи заем за страна във война

От Euronews България Euronews България
IMF Global Economy AP Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Снимка: АП, архив.

Международният валутен фонд съобщи, че е постигнал споразумение на ниво персонал с Украйна за финансиране на стойност 15,6 млрд. долара. Очаква се първият заем на организацията за страната във война да бъде одобрен през следващите седмици, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Това ще бъде и един от най-големите финансови пакети, които Украйна е получавала след нахлуването на Русия на територията ѝ.

Наскоро МВФ промени правило, което позволява отпускането на заеми на държави, изправени пред "изключително висока несигурност".

"Нахлуването на Русия в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху икономиката: активността се е свила с 30 % през 2022 г., голяма част от капиталовите запаси са унищожени, а равнището на бедност се е повишило", заяви официалният представител на МВФ Гавин Грей.

"Програмата е разработена в съответствие с новата политика на фонда за отпускане на заеми при изключително висока степен на несигурност и се очакват сериозни гаранции за финансиране от донорите, включително Г-7 и ЕС", допълни г-н Грей.

Той заяви също, че споразумението ще "мобилизира широкомащабно преференциално финансиране" за Украйна от международни донори и партньори, без да дава повече подробности. МВФ очаква украинската икономика да отбележи леко свиване или растеж през тази година.

Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че траншовете от МВФ ще помогнат на страната "да финансира всички критични разходи и да осигури макроикономическа стабилност, както и да засили взаимодействието ни с други международни партньори".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, заяви: "Амбициозната програма на МВФ с подходящи условия е от решаващо значение за подкрепа на усилията на Украйна за реформи".

САЩ са най-големият акционер в МВФ и най-големият донор на Украйна по отношение на изразходваните средства.

По-рано тази година президентът Джо Байдън обяви още близо половин милиард долара американска военна помощ за Украйна. Това е в допълнение към 112-те милиарда долара, похарчени от Конгреса само през 2022 г.

С военната помощ, която представлява повече от половината от разходите на САЩ за Украйна, се заплащат безпилотни самолети, танкове, ракети и други системи за боеприпаси, както и обучение, логистика и разузнавателна подкрепа.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година в конфликта продължават да се влагат пари от цял свят. Миналата седмица МВФ съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил промяна в правилата, която да позволи финансиране на държави, изправени пред "изключително висока несигурност". Без да споменават Украйна, от фонда заявиха, че мярката се прилага за държави, които изпитват "екзогенни сътресения, които са извън контрола на властите на страната и обхвата на техните икономически политики".