Икономика

България ще получи €16 млн. компенсации заради украинското зърно

От Euronews България Euronews България

България е една от трите европейски държави, които ще получат компенсации от ЕС заради вноса на украинско евтино зърно, заяви днес министърът на земеделието Явор Гечев по време на срещата си протестиращи земеделски производители край свищовското село Горна Студена.

Помощта ще бъде в размер на 16 милиона евро и ще е предназначена само за зърнопроизводители. По думите на министъра, веднага щом парите бъдат преведени, до седмица ще бъдат и раздадени. Министър Гечев подчерта още, че половината от количеството маслодаен слънчоглед, което Украйна изнася за ЕС, е в България и това създава голям натиск на пазара у нас. 

 

Комисията този път е реагирала поне частично на нашите молби, това което е по предварителни данни - три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност, от кризисния фонд, предварителните разчети са 16 милиона евро за България, които ние ще използваме за допълнителни субсидии, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили.

Министър Явор Гечев

Аз не съм доволен, защото миналата година съм закупил тор на 2000 лева! 10 тона амониева селитра съм закупил – 22 хил. лева! Житото в момента е 42 стотинки! Как да оцелеем?Не виждам смисъла, просто ще се откажем!

Евгени Янчев

„Тази година торове и препарати са на космически цени, а всъщност реколтата я продаваме на безценица! Пак повтарям, ние сме солидарна държава с Украйна, но не може да продаваме под себестойност и знаете, че под 42 стотинки е под себестойност! Ако можех да спра като министър вноса от Украйна, досега щях да съм го направил! И за съжаление моята прогноза е, че дори войната да свърши, пазарите няма да са се урегулирали“, допълни министърът.