Икономика

Заради вноса от Украйна: България поиска от ЕС допълнителни пари за земеделие

От Euronews България Euronews България
Sabev Георги Събев (ляво) и Януш Войчеховски Снимка: Министерство на земеделието

България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на Европейския съюз, информират от Министерство на земеделието. Допълнителните средства бяха поискани на среща между заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Аграрният заместник-министър запознал еврокомисаря с трудностите, пред които са изправени българските земеделски производители заради „прекомерния внос от Украйна“.

„Георги Събев подчерта, че страната ни е солидарна с Украйна и подкрепя необходимостта от осигуряване на доставки на селскостопански продукти, за да се гарантира световната продоволствена сигурност, но това не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на стопаните в ЕС“, добавят от Министерството на земеделието. 

Събев споделил тревога от натиска, който вносът от Украйна оказва върху пазара в страната ни. По думите му сериозни притеснение има на пазара на маслодаен слънчоглед, като данните показват, че интензивният внос продължава и през 2023 г.

Според зам.-министъра обезпокоителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без възможности за реализация и липса на пазар. Освен България, още само 2 държави се очаква да получат подпомагане от земеделския резерв – това са Полша и Румъния.

Допълнително затруднение за българските земеделски производители представлявало и значителното нарастване на цените на торове, препарати, фуражи и енергия.

По време на заседанието земеделските министри обсъдили и критичната ситуация в млечния сектор и необходимостта от мерки на ниво ЕС за стабилизиране на ситуацията.