Общество

Производители: Вносът на евтино зърно от Украйна сваля изкупните цени

От Euronews България Euronews България

България е една от шестте държави редом с Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния, залети от евтини зърнени култури от Украйна. В земеделска кооперация във великотърновското село Никюп вече продали неизгодно пшеницата, а за царевицата чакат по-добра цена.

"Пшеницата варираше около 65,66 чакахме да стигне до 70 стотинки. Половината продадохме на 65 ст,а после смъкнахме на 62, защото в момента е около 50! Това се дължи на вноса от Украйна- пшеница, слънчоглед и царевица.   Около 1650 тона царевица има на склад. Изчакваме поне малко  цената да се вдигне, защото при една разлика на 100 лв на тон, това са около 165 хил.лв", казва Николай Николов, председател на ЗК "Плодородие".

От Националната асоциация на зърнопроизводителите твърдят, че по данни на ЕК, за миналата година България е била сред първите в света производители на олио от евтин украински слънчоглед.

"Това, което беше вкарано като продукция, като слънчоглед от Украйна в България, по последни данни надвишава нашето производство! Оказва се, че България не е внесла 1 млн. тона слънчоглед, оказва се, че минават през вътрешно-общности сделки през Румъния и са 2 млн и няколко! И натискът на тази стока върху нашите пазари е огромна! Складовете на преработвателите са пълни, в момента Украйна си мачка олио и си го продава на нашите европейски пазари, на които се надявахме, и това е положението", твърди Костадин Костадинов от НАЗ.

Зърнопроизводителите се оплакват, че складовете им са пълни с нереализирана продукция, няма никакъв пазар, а идва новата кампания, с кояято разходите им за препарати и семена са скочили от 50 до 100%. Надяват се Европейската комисия да разреши износ на тяхната продукция към нуждаещи се страни.

"Идеята е за създаването на тези транспортни коридори, които ще ни освободят и нас- през Гърция, през железопътни, през Турция… Надявам се нещата с коридорите да се случат и да се отпуши търговията, защото в момента през Босфора, Турция си контролира абсолютно всичко и ние останахме наникъде! Транспортните коридори  са на ЕК, знаете политическата обстановка каква е и толерантността към Украйна, но производителите в трите гранични страни са подложени на репресия", продължава Костадинов.

Животновъдите алармират, че заради вноса на сухо мляко от Украйна, което изкупуват мандрите, пада цената на суровото краве мляко у нас.

"Украинското сухо мляко е на сравнително много ниски цени, това се изкупува от нашите предприятия, влага се в производството на продукти, по някакъв начин цялата тази операция започва да влияе и на цените на изкупуването на суровото мляко. Особено на кравето мляко, щото овче сухо мляко няма, но специално за колегите с краве мляко това е вече сериозен проблем", категоричен е Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Фермери от Полша вече готвят блокада на границата с Украйна заради вноса на евтино зърно и искат мита върху него. Европейската комисия вече обмисля отваряне на земеделския кризисен резерв и производителите в да получат финансови компенсации.