Euronews Сега

Зърнопроизводители блокират пътя Русе – Плевен заради вноса от Украйна (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Земеделските производители са в стачна готовност - те очакват компенсации заради поскъпналата вода за напояване от началото на март - с близо 300%. В същото време в студиото на Euronews България бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов, коментира ,че мерките предприети от  правителството не са насочени  за  овладяване на високите цени.

Според финансиста служебното правителство целенасочено внушава,че вината е само на големите хранителнивериги. 

 

 

Кой ще носи отговорност ако например една част от магазините започнат да фалират заради тези "велики идеи"за ограничаване и налагане на цени? Основното, което КЗК следи, е да няма договаряне на цени, а цялата идея на правителството която се представя е да накара търговците най-образно казано ( имайки предвид големите търговски вериги, а не другите , което е странно) да се договорят да намалят цените. Това нарушение ли е, това договаряне - картел ли е?

Любомир Дацов

Мария Тончева се занимава със земеделие повече от 7 години. Казва,че заради скъпите битови сметки като ток, горива, се оскъпява и продукцията, която произвежда. Килограм краставици тя продава за около 3,5 - 4 лв., а оскъпяването в магазина се получавало, защото стоката минавала през няколко прекупвача. Според нея трябва държавна намеса, за да поевтинеят плодовете и зеленчуците.

 

Посредством някакви компенсации, тип субсидии или някакъв друг механизъм за подпомагане, който да бъде насочен към намаляване на себестойност на тези зеленчуци. Също това за което много от моите колеги настояват, това е храна която трябва да достигат постоянно до потребителя и да бъде на достъпна цена.

Мария Тончева - зеленчукопроизводител

Земеделските производители са в стачна готовност - те очакват компенсации заради поскъпналата вода за напояване от началото на март - с близо 300%. А зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско излязоха на протест на главния път Русе - Плевен заради безмитния внос на зърно от Украйна.

Протестиращите настояват европейския план за възстановяване, който внася нови правила в сектора да бъде спрян,защото не отговарял на нашите климатични условия. Като , например да се оре през февруари.