Свят

Киев и Москва удължават споразумението за износ на зърно с 4 месеца

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С още 4 месеца ще бъде удължена сделката между Киев и Москва за износ на зърно от украинските пристанища, която изтича този месец.

За това съобщи украинският министър на инфраструктурата, Олександър Кубраков, според който това е "важна стъпка в глобалната борба с продоволствената криза".

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, приветства споразумението и заяви, че ръководената от него организация е "напълно ангажирана с премахването на останалите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация".

В края на октомври Москва временно се оттегли от сделката, след като обвини украинската армия, че е използвала хуманитарния коридор за атаки с дронове срещу руския Черноморски флот на Кримския полуостров. Тогава износът на зърно все пак продължи, a впоследствие Русия продължи участието си. Износът на зърно от Украйна беше блокиран след началото на руската инвазия.

През юли с посредничество от ООН и Турция се стигна до споразумение за отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни. Нейният срок изтича на 19 ноември.