Икономика

Земеделците у нас не знаят какво ги очаква утрешният ден, обяви бивш министър

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

"Всички тези протести, които се провеждат вече четири дни станаха спонтанно. Хората си изразяват позицията по този начин. Ние сме поискали да се преразгледа стратегическия план за земеделието и да бъде редактиран. Българските фермери не са наясно какво ги очаква в утрешния ден. Не знаят на какви изисквания трябва да отговарят и да си вършат работата". Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители и бивш земеделски министър, по повод недоволството на земеделците у нас.

По думите му положението, в което изпада секторът, е тежко. „С всеки изминал ден положението се задълбочава. Заради коридорите на солидарността една голяма част от житото от Украйна остава в България“, каза той.

Украинското зърно е до 20% по-евтино от нашето. За да се води политика, която да субсидира този сектор, значи има нужда от такова, за да бъде устойчив. Това е европейската практика. За съжаление още от влизането ни в ЕС подкрепата за България е по-малко от другите европейски фермери. При субсидии от 30 лв. на декар обработваема площ, рентите в страната са от 60 до 120лв. Всеки един може да направи сметка, че ние в пъти повече плащаме отколкото да взимаме. Това донякъде държи и социалният мир.

Венцислав Върбанов, бивш земеделски министър

Украинското зърно е по-евтино, защото при тях в момента има война и искат да осребрят продукцията си. Вероятно вносът на слънчоглед от Украйна е оказал влияние на цената на олиото у нас, смята той.

Според него българското производство е скъпо, защото цените на енергоносителите са по-високи. В Гърци, например, в по-южните райони много по-малко отопление трябва, за да се отопляват тези оранжерии. В Турция е същото, даде пример бившият министър.

Вижте още във видеото.