Политика

Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да помага с оръжие на Украйна (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на международната конференция на тема "Антикорупция и национална сигурност“.

Според държавния глава е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната.

Вчера стана ясно, че служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не е подписал европейско споразумение за доставка на муниции за Киев.

Президентът определи като "тест за политическите партии, които ще влязат в следващия парламент" приемането на законодателните промени, свързани със съдебната система. Според него „избирателното правосъдие е големият проблем на България“.

В изказването Радев се върна към гражданските протести срещу корупцията от 2020 г. и обяви, че политиците остават длъжници към исканията на българските граждани. Той коментира и пресконференцията от миналата седмица на главния прокурор Иван Гешев, на която той говори за заговор за отстраняването му, както и за завладяна държава.

"Ние имаме от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от липсата на наказание“, каза той.

По мнението му „в българското общество остава дълбокото съмнение все още за работа по принципа на избирателното правосъдие. Ето това наистина трябва да бъде целенасочена политика“.

Президентът очаквал предложените за втори път от Министерството на правосъдието законови промени, свързани с механизма на контрол над главния прокурор и изобщо с реформата в съдебната реформа, да бъдат приети в следващото Народно събрание.

Държавният глава коментира и състоянието на финансите в страната, като увери, че основания за притеснение няма, няма и заплаха за валутния борд, нито за заплатите и пенсиите на българските граждани, а това било заслуга на служебното правителство.

При откриването на конференцията временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ Андриа Брулет-Родригез декларира готовността на американското правителство да продължи да подпомага борбата с корупцията у нас. Тя се върна и към втория пакет санкции по глобалния закон "Магнитски", за да увери, че те не са насочени към България и българския народ, а срещу онези български граждани, които могат да злоупотребят с финансовата система на страната ѝ.

 

„Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” остро се противопоставя на поредния опит на президента Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание. И заедно със своето служебно правителство да заема позиции и да предприема решения, които противоречат на интересите на България и застрашават сигурността ѝ, отделяйки я от съюзниците ѝ в ЕС и НАТО“, се казва в официална позиция на обединението по повод изявлението на президента Радев по-рано днес.

Според ПП-ДБ „отказът от предоставяне на боеприпаси и оръжие, финансирани със съюзнически пари, е и отказ от възможността за бърза модернизация на българската армия, на която президентът е върховен главнокомандващ и от която произхожда. A българският национален интерес изисква спешно да бъде усилен отбранителният капацитет на страната и да бъдем надежден съюзник в НАТО и ЕС, което да гарантира националната ни сигурност. Мирът, за който зове президентът, не може да бъде постигнат без оттеглянето на агресора“.

От коалицията отново настояват, че „с решението си за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна миналата година 48-ото Народно събрание задължи правителството „да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности“.