Свят

20 години от инвазията на САЩ и съюзниците в Ирак

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На днешната дата се навършват 20 години от войната в Ирак. Тогава американските и британските войски нахлуват в арабската държава под претекст, че режимът на Саддам Хюсеин крие оръжия за масово поразяване. Въпреки че такива не бяха намерени, международната коалиция постигна една от целите си – свалянето на Саддам Хюсеин. Но оттогава до окончателното изтегляне на американските войски, та до днес, Ирак живее с белезите и последиците от инвазията. 

На 20 март 2003 г. първите бомби падат в Ирак, а месец и половина по-късно президентът на САЩ Джордж Буш обявява: "Мисията е изпълнена". Но дали наистина мисията на операция „Свобода за Ирак“ е изпълнена?

20 години, след като водената от САЩ инвазия в Ирак свали Саддам Хюсеин, богатата на петрол страна остава дълбоко белязана от конфликта и макар да е по-близка с Вашингтон, е далеч от либералната демокрация, която САЩ се опитаха да ѝ наложат, отбелязва “Юроактив”. 

Журналистите от АП Ив Дам-Ван и Джери Хармър са били включени в артилерийска част на Морската пехота на САЩ преди и по време на инвазията. Хармър си води дневник.

 

20 март. Батарея „Танго“ започна войната с 5 изстрела от всяка от 6-те им 155-милиметрови артилерийски гаубици. Шофьорът на нашата кола се ухили диво и размаха ръце като птица. „Убий, убий“, викаше той. Това беше първият път, в който войник от батареята беше видял реално бойно действие. Всички много се вълнуваха, като ученици.

Джери Хармър – продуцент в АП по време на инвазията 

Войната на президента Джордж У. Буш, започнала след атентатите от 11 септември 2001 г, е останала в паметта с операция "Шок и ужас", свалянето на гигантската статуя на Саддам в Багдад и последвалите години на кръвопролитни сектантски вълнения.

Решението след сухопътната инвазия на 20 март 2003 г. да се разруши държавният, партийният и военният апарат на Ирак задълбочи хаоса, който подхрани години на кръвопролития, от които по-късно се появи джихадистката групировка "Ислямска държава".

Силите на САЩ, подкрепяни основно от британски войски, така и не откриха оръжията за масово унищожение, чието наличие беше изтъкнато в ООН като основание за войната, и в крайна сметка напуснаха Ирак.

До 2011 г., когато САЩ се изтеглиха по време на президентството на Барак Обама, бяха убити над 100 000 иракски мирни жители, твърди групата “Ирак боди каунт”. Според проекта "Цената за войната" на Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун" във войната са били убити между 185 000 и 208 000 цивилни иракчани.

Съединените щати твърдят, че от тяхна страна са загинали близо 4500 души.