Свят

Mинистърът на отбраната на САЩ пристигна изненадващо в Ирак

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Дни преди 20-та годишнина от нахлуването на САЩ в Ирак, американският министър на отбраната Лойд Остин пристигна на неочаквано посещение в страната. Остин подчерта, че основна задача е пълното унищожаване на „Ислямска държава“ и допълни, че Белият дом ще продължи сътрудничеството с иракските власти.

 

Само преди няколко години Ислямска държава вилнееше из Ирак, тероризираше гражданите и заплашваше стабилността на целия регион. В отговор, САЩ сформираха коалиция от 80 държави и ние се отзовахме на призива на иракското правителство да работим рамо до рамо за победата над над терористичния враг.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Остин също така заяви, че американските сили са готови да останат в Ирак при евентуална покана от страна на правителството, като добави, че тези сили имат небойна и консултативна роля в подкрепа на "водената от Ирак борба срещу тероризма".

 

Говорихме и за дългосрочната ни визия за партньорството ни по отношение на отбраната в Ирак, което има за цел да изкорени ИДИЛ. Вярваме, че по-добрата интеграция на Ирак в региона ще доведе до повече стабилност, сигурност и просперитет.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

На 19 март 2003 г. Започва американската инвазия в Ирак по въздух, ден по-късно и по суша. Причината, която беше посочена от Белия дом е притежанието на химическо оръжие за масово унищожаване от режима на Саддам Хюсеин. В крайна сметка лидерът е свален, но въпросните химически оръжия не са открити.