Европа

Финансовият министър на САЩ с изненадващо посещение в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия. Тя се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев, че Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно.

И двамата знаем, че ефективната военна съпротива на фронтовата линия на тази борба изисква функционираща икономика в правителството и продължаване на основните обществени услуги като образование, болници и спешна помощ.

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

След разговори с украинския министър-председател Денис Шмихал Йелън заяви, че САЩ са предоставили близо 50 млрд. долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ и обявиха още един многомилиарден пакет за стимулиране на икономиката на страната.

Той заяви, че бюджетният дефицит на Украйна в момента възлиза на 38 млрд. долара и че САЩ ще предоставят още 10 млрд. долара помощ до септември.

Оценяваме високо постоянното ви внимание към важността на борбата с корупцията, за укрепване на отчетността и доброто управление. И смятаме, че ангажиментът на президента Зеленски да се увери, че международната помощ се използва отговорно, е от съществено значение.

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

Йелън обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

Обсъдено е било и затягането на американските санкции срещу Русия, както и изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна. Все още има значителни правни пречки за изтеглянето на тези средства от руската централна банка в размер на 300 милиарда долара.