Европа

Украинските сили нанасят сериозни загуби на противника в битката за Вухледар

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кадри с дрон, публикувани от украинската армия, показват как руски танкове и други бронирани бойни машини са взривени от мини или спрени от украински удари, докато се опитват да се приближат до град Вухледар в Донецка област.

В един участък от фронта руски танк е улучен от противотанков снаряд и избухва в пламъци, докато част от екипажа избягва. След друга експлозия, която според украинските военни, е на превозно средство, унищожено от артилерийски огън, приближаващ танк се обръща и се отдалечава.

Бойните действия около Вухледар, югозападно от Бахмут, и също в района на Донецк, свидетелстват за ценно оборудване и жива сила, които Русия изразходва, с малко териториални придобивки към този момент.

На до голяма степен статичната фронтова линия между украинските и руските сили, която се простира на стотици километри – от Черно море на юг до североизточната граница на Украйна с Русия – Вухледар се превърна в една от най-смъртоносните бойни зони във войната, с повсеместни разрушения и много жертви.

Междувременно в Киев на посещение бе външният министър на кралство Саудитска Арабия Фархан бин Файсал Ал Сауд. Той се срещна с президента Володимир Зеленски и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Бяха подписани споразумения за два хуманитарна пакета от Рияд за Киев на обща стойност 410 милиона долара.

Подписахме две споразумения, които формализират предоставянето на хуманитарната помощ и се надяваме да помогнем за облекчаване на страданията на украинския народ в хуманитарната криза. Кралството е непоколебимо в подкрепата си с всички възможни средства за облекчаване на напрежението и ескалацията, за да се постигне мирно решение на тази война.

принц Фархан бин Файсал, външен министър на Саудитска Арабия от средата

Първият пакет включва хуманитарна помощ за 100 милиона долара, а вторият – финансиране на покупката на петролни деривати чрез Саудитския фонд за развитие.

Кулеба заяви, че Украйна и Саудитска Арабия ще търсят "съвместно начини за укрепване на нашите позиции на глобално ниво, преди всичко в Африка".