Свят

Войната в Украйна допълнително обтегна отношенията между САЩ и Китай

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Обтегнатите отношения между Китай и САЩ стигнаха до нови низини заради руската инвазия в Украйна.

Китайската подкрепа за Москва "без ограничения" е поредната точка на напрежение между двете сили, чиито доктрини се сблъскват по редица теми: търговията, американското присъствие в Тихоокеанския регион, кражбата на интелектуална собственост, а отскоро и свалянето на шпионски балони на американска земя.

Сега Вашингтон отправи ясно послание - "червената линия" ще бъде пресечена, ако Китай предостави смъртоносна помощ на Русия за действията й в Украйна.

"Наблюдаваме много внимателно от първия ден, повдигнах този въпрос в разговора с Ван И миналата седмица. Имаме информация, че Китай обмисля да премине отвъд нелеталната подкрепа за Русия. Някои от неговите компании предоставят летална материална подкрепа за военните усилия на Русия в Украйна", заяви държавният секретар Антъни Блинкен. "Ние много ясно предупредихме Китай за последиците от предоставянето на такава подкрепа. Няма да се поколебаем да се насочим към китайски компании или физически лица, които нарушават нашите санкции", добави той.

Опитът за сваляне на напрежението с визита на Блинкен в Пекин беше провален от навлизането на китайски балон във въздушното пространство на САЩ. Американците го свалиха, твърдейки, че е шпионски, докато версията на Пекин е, че целите на обекта са били изследователски, а реакцията на Вашингтон е била "истерична". На този фон не беше изненада, че последващият разговор между Блинкен и китайския първи дипломат Ван И в Мюнхен не беше приятелски.

Американски правителствени представители прекараха миналата седмица в предупреждения, че Китай обмисля да изпрати летална помощ на руските сили в Украйна - ситуация, която би поставила Пекин на противоположната страна в една прокси война със САЩ, които изпращат оръжия за милиарди долари на Киев.

САЩ и ЕС биха реагирали със санкции срещу китайски компании точно когато икономиката на страната се възстановява от карантинните мерки заради пандемията.

Пекин предупреди, че последните ограничения, наложени от САЩ, пречат на развитието на двустранните икономически отношения.

"Ограничителните мерки, които САЩ предприеха по отношение на търговията между двете страни, възпрепятстват развитието на икономическите и търговските връзки, навредиха на предимствата на американския износ за Китай, както и на сравнителните предимства и конкурентоспособността на американските продукти. Китайските компании например, биха се замислили дали САЩ все още са надежден партньор и доставчик", заяви Ван Шувен, заместник-министър на търговията на Китай .

САЩ и Китай може да се плъзнат към открит конфликт, ако ситуацията около Тайван ескалира опасно.

Пекин разглежда острова като своя изконна територия, докато Вашингтон и редица европейски страни подкрепят неговата независимост - все по-открито.

Затова рискът от непредвидена ескалация, която да е трудна за овладяване, се увеличава.

Китай постоянно изпраща изтребители и кораби към Тайванския проток, демонстрирайки сила и увереност.