Euronews Primetime

Анализаторът Мартин Табаков: Няма как Пекин да играе две роли относно войната в Украйна

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Журналист

Много е трудно Пекин да играе две роли – от една страна, да вземе по-пряко участие във войната в Украйна, предоставяйки на Русия военен хардуер. От друга, опит за посредничество, те представиха план от 12 точки. Но няма как и двете роли да се осъществят едновременно. Вече чухме отхвърляне от украинска страна. Но виждаме, че Пекин, който беше много внимателен в началото на конфликта, опитва да вземе по-активна роля. Това заяви в студиото на PrimeTime политологът и международен анализатор Мартин Табаков.

Отношенията между Пекин и Вашингтон са обтегнати. За това допринесоха няколко фактора. Например санкциите, които САЩ налагат на вноса на полупроводници в Китай, също и визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Щатите не са удовлетворени от ролята, която Китай играе във войната в Украйна. Да, Пекин не подкрепя еднозначно Руската Федерация, но не и заклеймил поведението на Москва. Нещо повече, Китай дублира говоренето на Русия по този казус. И не на последно място, сваленият шпионски балон, което е знак за амбицията на Пекин да се проявява като световна глобална сил, добави той.

Когато става дума за дискретна комуникация между САЩ и Русия, тя се случва по няколко начина. Единият е службите на двете страни, другият е с конкретни хора от техните Национални съвети. Беше установена и чисто военна връзка, но тя касае случващото се на терен в Украйна. Дали обаче някой от стандартните канали за комуникация ще бъде експлоатиран, аз съм по-скоро скептичен. Най-вече заради този антагонизъм, който има между Вашингтон и Москва. Знаем, че на срещата на Г-20 в Индия Сергей Лавров и Антъни Блинкен са се видели точно за 10 минути, а какво са си казали...Очевидно разделенията между двете страни са по-силни и доминират, заяви Табаков относно срещата на Г-20 в Индия.

Целия разговор вижте във видеото.