Свят

САЩ: Бахмут има повече символично, отколкото оперативно значение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Падането на Бахмут няма непременно да означава, че руснаците са променили хода на борбата", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на посещението си в Йордания. Той допълни, че не би прогнозирал дали и кога Бахмут ще бъде превзет от руските сили.

 

Ако украинците решат да променят позицията си, в някои от терените, които се намират западно от Бахмут, не бих разглеждал това като оперативен или стратегически неуспех. Бахмут, без да омаловажавам огромния труд, който украинските войници и лидери положиха за защитата му, има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна. Така че падането на Бахмут няма да означава непременно, че руснаците са променили хода на тази борба. Украинците могат да контраатакуват.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Това е оспорвана зона от няколко месеца. Руснаците отчаяно се опитваха да превземат Бахмут и в продължение на няколко месеца не постигнаха голям напредък, добави Остин и обясни, че отдава това на смелостта, доблестта на украинските сили. Според него това, което се вижда ежедневно е, че руснаците продължават да вкарват много зле обучени и оборудвани войски и те бързо намират смъртта си. Коментарите на военния министър идват в момент, когато руските сили продължават да навлизат в опустошения източен украински град, разполагайки там повече ресурси в очевиден опит да сложат край на съпротивата на Бахмут, според местни служители.

Украински висши командири и двама високопоставени генерали са се обявили за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, се казва в изявление на президентската администрация.

В същото време основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че негов представител не е получил достъп до щаба на "специалната военна операция". Той се оплака, че бойците от "Вагнер", които се опитват да превземат Бахмут, изпитват недостиг на боеприпаси.