Общество

Военен експерт: Бахмут се превърна в нещо като Сталинград

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Руските сили отбелязват опредени успехи при Бахмут, но тези успехи са на огромна цена. Според някои източници загубите на руската страна достигат 12 към 1.

Това каза в студиото на Euronews Bugaria военният експерт Ивайло Иванов.

Дори Бахмут да падне това няма да промени хода на войната, защото отдавна украинската страна е подготвила нови отбранителни позиции. Руската страна се опитва 8 месеца да превземе този град и в следствие на огромните жертви, които даде е крайно изтощена и според анализатори това може да е краят на офанзивата.

 

Въпросът е символен, Бахмут се превърна като Сталинград. Някаква фиксация за руската страна да демонстрира някакъв успех, тъй като от лятото на миналата година няма нито един значим успех.

Бахмут трябваше да бъде превзет в началото на годината, за да може руският президент да се похвали в своето слово за годишнината от войната, но видяхме, че това не се случи. В средата на януари началникът на Генералния щаб Валери Герасимов беше назначен за ръководител на операцията и от тази гледна точка той е подложен на голям натиск. Особено в контекста на загубите, които бяха докладвани на другото направление, където Русия влага значителни сили – Вухледар, където бяха разбити две елитни бригади от украинците.

Украинската страна се подготвя за голяма контраофанзива, да постигне значителен пробив, с който да разкъса руските войски – да отдели войските в Донецка и Луганска област от тези в Крим. По този начин да прекъсне сухопътния коридор, което ще постави руската групировка в изключително тежка ситуация.

Западът се опитва да достави максимално количество въоръжение на Украйна, така че тя да бъде подготвена за едно значително контранастъпление, което руската страна няма да може да осуети. Трудният въпрос ще е с поддръжката на тази техника.

 

Москва има много уязвими места. По-лошо от остарялата военна техника е моралът на руските сили. Проблемите с логистиката на Русия продължават да съществуват.

Пригожин се оплаква, че не му се доставят достатъчно муниции. Този скандал непрекъснато затихва и избухва, което подсказва сериозно противоборство между него и въоръжените сили. Пригожин се опитва да засили значението и имиджа на частната военна компания „Вагнер“ в руското общество.

Предимството на Русия към момента, освен хората, с които разполага, е възможността за удари от дълбочина на цели в Украйна. Нещо, което за момента украинската страна не може да си позволи.

Очевидно на руската страна ще ѝ се наложи нов кръг от мобилизация.

Вижте цялото интервю във видеото.