Свят

Путин и Си Дзинпин с декларация: Ядрена война – никога

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия и Китай са съгласни, че ядрена война "никога" не трябва да се отприщва, се казва в декларация, подписана от президента Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин днес.

"В една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана", се казва в декларацията, предаде АФП.

Руският президент Владимир Путин заяви, че китайският мирен план може да е в основата за решение на войната в Украйна. Думите му дойдоха във втория ден от посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Двамата лидери подписаха редица документи за "стратегическо сътрудничество". Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако Китай даде оръжия на Русия, подкрепя една незаконна война.

Руският държавен глава Владимир Путин посрещна китайския си колега Си Дзинпин с почетен караул и червен килим в най-тържествената зала в Кремъл – Георгиевската. Денят беше посветен на преговори и засвидетелстване на топли отношения.

Докато Русия засилва атаките си в района на източна и южна Украйна, Путин заяви, че китайският мирен план, който беше приет със скептицизъм от Запада, може да е в основата за решение на войната. 

 

Вярваме, че много точки от мирния план на Китай са в синхрон с руските подходи и биха могли да са основа за мирно уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. Все още обаче не виждаме такава готовност от тяхна страна. 

Владимир Путин, президент на Русия

Путин отново отправи ядрени заплахи към Запада. Заяви и готовност Русия да помогне на китайския бизнес да замени западни компании, напуснали страната след началото на инвазията. 

Путин и Си Дзинпин обсъдиха нарастващите търговски, енергийни и политически връзки между двете държави.

 

Със съвместните усилия на двете страни китайско-руските отношения винаги са поддържали енергичен, здрав и стабилен импулс на развитие. Политическото взаимно доверие, смесването на интересите и свързването на сърцата на хората на двете страни непрекъснато се задълбочават.

Си Дзинпин, президент на Китай

Пекин и Москва подписаха споразумения за стратегическо сътрудничество. Стана ясно, че руските енергийни доставки за Китай ще се увеличат.

Междувременно се увеличават и притесненията, че Китай може да осигури оръжия за Русия.

 

Не сме видели никакви доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия. Но видяхме някои признаци, че това е искане от Русия и това е въпрос, който се разглежда в Пекин от китайските власти. И затова нашето послание е, че Китай не трябва да предоставя смъртоносна помощ на Русия.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО 

Столтенберг определи Русия, наред с тероризма, като "най-значимата заплаха" за глобалната сигурност.