Свят

Срещата на Путин и Си Дзинпин: Пекин и Москва споделят много общи цели (Допълнена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Повече от четири часа продължи срещата между президентите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин. И двамата засвидетелстваха, че споделят много общи цели, а и добри чувства. Си нарече Путин свой "скъп приятел". Путин използва същото обръщение към своя гост, който беше посрещнат с всички държавни почести.

 

 

Надяваме се, че стратегическото партньорство между Китай и Русия, от една страна, ще поддържа международната справедливост, а от друга ще насърчи общия просперитет и развитие на нашите страни. Благодаря ви, г-н президент за топлата покана за неформален разговор между приятели днес. 

Си Дзинпин, президент на Китай

От своя страна Путин заяви, че е готов да обсъди мирното предложение на Пекин за Украйна. В него не се споменава изтегляне на руските войски, но се предлага прекратяване на цитирам "едностранните" санкции срещу Русия.

Внимателно проучихме вашите предложения за разрешаване на острата криза в Украйна. Ще имаме възможност да обсъдим този въпрос. Знаем, че изхождате от принципите на справедливостта и спазването на основните положения на международното право, на неделимата сигурност за всички страни. Вие също така сте наясно, че ние винаги сме отворени за преговори. 

Владимир Путин, президент на Русия

От Вашингтон предупредиха, че посещението на Си показва намерението на Китай да осигури „дипломатическо прикритие“ за жестокостите на Русия. И подчертаха, че основен елемент на всеки план за прекратяване на войната, трябва да включва защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в съответствие с Устава на ООН. 

 

 

Всеки план, който не дава приоритет на този критичен принцип, е в най-добрия случай тактика на забавяне или просто се стреми да улесни несправедлив резултат. Това не е градивна дипломация. Призивът за прекратяване на огъня, който не включва премахването на руските сили от украинска територия, на практика би бил подкрепа за ратифицирането на руското завоевание. Би признал опитите на Русия да завземе със сила територия на суверенен съсед.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ 

Визитата се състои на фона на опасенията, че Китай, който поддържа неутрална позиция във войната, предлага дипломатическа подкрепа за Русия и обвинява Вашингтон, че е превърнал конфликта в „прокси“ война, планира да доставя оръжия на Москва. 

Междувременно представител на Русия напусна срещата на Съвета на ООН по правата на човека в Женева малко преди представянето на доклад, обвиняващ Москва в извършването на военни престъпления в Украйна.