Свят

Си Дзинпин отива в Москва за среща с Путин. После ще се обади на Зеленски

От Euronews България Euronews България
Si Dzinpin Снимка: AP

Китайският президент Си Дзинпин планира да посети Русия и да се срещне с руския си колега Владимир Путин още през следващата седмица. Тази информация на Ройтерс от собствени източници предаде БТА.

Това вероятно ще бъде първата визита зад граница на Си след преизбирането му за нов петгодишен мандат.

Тя ще се състои в момент, когато Китай предлага да стане посредник в мирен процес между Русия и Украйна. Официален Пекин дори излезе с план за мир в 12 точки, но инициативността му предизвика скептицизъм в западните страни заради дипломатическата подкрепа на Китай за Кремъл.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ пък съобщи, че Си Дзинпин ще проведе видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски за първи път след началото на войната. Вероятно това ще се случи след срещата на Си с Владимир Путин. Изданието също се позовава на свои източници, пожелали анонимност. Според тях тези действия отразяват усилията на Пекин да играе по-дейна роля на посредник за прекратяване на конфликта в Украйна.

ТАСС от своя страна припомня, че още на 30 януари Владимир Путин е поканил Си на посещение през пролетта. Според в. „Уолстрийт джърнъл“ визитата ще се състои през април или в началото на май, пише още БТА.

Седмици преди руската инвазия в Украйна през февруари миналата година Путин посети Пекин. По време на посещението Китай и Русия сключиха споразумение за партньорство „без граници“, припомня Ройтерс.