Свят

С нова петилетка начело на Китай, Си Дзинпин си проправи пътя към пожизнена власт

От Euronews България Euronews България
Xi Jinping China Kitay AP Снимка: AP

Китайският лидер Си Дзинпин си осигури нов 5-годишен мандат като президент на Китай, с което си проправя пътя да остане на власт до края на живота си в период на сериозни икономически предизвикателства и нарастващо напрежение със САЩ и други страни, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Третият мандат на Си Дзинпин беше одобрен в петък от Националния народен конгрес, чиито членове се назначават от комунистическата партия, единодушно с 2952 гласа „за“ срещу 0 гласа „против“.

Китайският лидер е начело на властта в Пекин от 2012 г., като систематично успява да отстрани потенциалните си съперници и да изпълни висшите редици на управляващата комунистическа партия със свои поддръжници, отбелязва АП.

През октомври 69-годишният Си се кандидатира за трети петгодишен мандат като генерален секретар на партията, нарушавайки традицията, според която веднъж на десетилетие китайските лидери предават властта.

По-рано от китайската конституция беше заличено ограничението от два мандата за президент, което предизвика съмнения, че Си Дзинпин може да остане на власт доживот.

Си беше единодушно обявен и за главнокомандващ на 2-милионната Народна освободителна армия – сила, която изрично получава заповеди от партията, а не от страната.

Изборите остават почти изцяло забулени в тайна, с изключение на процеса, при който делегатите на конгреса пускат четири бюлетини в кутии, разположени в огромната „Велика зала на народа“.
Си беше единодушно обявен и за главнокомандващ на 2-милионната Народна освободителна армия – сила, която изрично получава заповеди от партията, а не от страната.

При друго гласуване третият по ранг служител на партията, Джао Лейджи, беше обявен за ръководител на Националния народен конгрес. По-голямата част от законодателната дейност на органа се ръководи от Постоянния комитет, който заседава целогодишно.

67-годишният Джао, който е останал от предишния състав на Постоянния комитет на Политбюро на партията - върхът на политическата власт в Китай, оглавяван от Си, спечели неговото доверие като ръководител на партийния антикорупционен орган - Централната комисия за дисциплинарна инспекция, провеждайки кампания за борба с корупцията, която замрази всяка потенциална опозиция на Си.

Бившият шеф на партията в Шанхай и член на последния Постоянен комитет на Политбюро Хан Джън беше назначен на до голяма степен церемониалния пост на държавен вицепрезидент.

След това Си, Джао и Хан положиха клетва с една ръка върху копие от китайската конституция. На сесията клетва положиха и 14 заместник-председатели на Конгреса.