Свят

Китайският външен министър предупреди за възможни „конфликти“ между Пекин и Вашингтон

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Китайският външен министър Цин Ган предупреди за евентуални конфликти и конфронтации със САЩ. Според Пекин, Вашингтон е виновен за нарастващото напрежение между двете страни.

 

Ако САЩ не натиснат спирачките, а продължи да се движи с пълна скорост по грешния път, скоро ще излезе от релсите. Със сигурност ще има конфликти и сблъсъци. Кой ще бъде отговорен за катастрофалните последици?

Цин Ган, външен министър на Китай

Цин Ган допълни, че е абсолютно недопустимо Китай да бъде критикуван по отношение на Украйна, тъй като не е сред държавите, които снабдяват с оръжие една от двете страни във войната.

 

Конфликтите, санкциите и натискът няма да решат проблема. Необходими са спокойствие, разум и диалог. Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро и да се зачитат законните опасения за сигурността на всички страни. Това е правилният начин за постигане на трайна сигурност в Европа.

Цин Ган, външен министър на Китай

Министърът допълни, че украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта. По думите му, тази невидима ръка използва Украйна в интерес на определени геополитически цели, без да поясни нито коя е ръката, нито кои са целите.