Свят

Китай и Русия засилват икономическото сътрудничество (обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Преди минути приключиха официалните преговори между китайския президент Си Дзинпин и руския му колега Владимир Путин. Двамата лидери обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между Пекин и Москва по време на втория ден от посещението на Си Дзинпин в Русия. 

Той обяви, че фокусът е върху 3 направления на търговията – енергия, електроника и суровини. От своя страна Путин заяви, че Русия е готова да помогне на китайския бизнес да замени западни компании, напуснали страната след началото на инвазията в Украйна.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако Китай даде оръжия на Русия, подкрепя една незаконна война. По-рано Си Дзинпин се срещна и с руския премиер Михаил Мишустин.

 

Това – Русия да е първата дестинация, която китайски лидери да посетят съответства на историческата логика, тъй като ние един за друг сме най-големите си съседи. Освен това сме всеобхватни стратегически партньори. От години отношенията ни издържат на изпитанието на различни промени и с времето стават все по-силни. Поканих и президента Путин да посети Китай тази година.

Си Дзинпин, президент на Китай

Отношенията ни са на най-високото си ниво през цялата многовековна история и оказват влияние върху формирането на глобалния дневен ред в логиката на многополярността. Нашето партньорство в областта на енергетиката, което включва всички области на промишлеността, има стратегически характер. То включва природен газ, нефт, нефтопродукти, въглища, електроенергия, енергетика, мирна ядрена енергия.

Михаил Мишустин, премиер на Русия