Euronews Сега

Си Дзинпин се среща следващата седмица с Путин (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Китайският президент Си Цзинпин ще пътува до Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин. От Кремъл обявиха, че визитата ще се осъществи в началото на следващата седмица - между 20 и 22 март.

От Пекин заявиха, че светът навлиза в нов период на турбуленции и реформи и като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - значението и въздействието на китайско-руските отношения надхвърлят двустранната сфера.

По време на държавното си посещение в Русия Си Дзинпин ще обмени задълбочени мнения с президента Путин относно основните международни и регионални въпроси от общ интерес, насърчаване на стратегическото сътрудничество и ще даде нов тласък в развитието на двустранните отношения(…). Китай ще отстоява своята обективна и безпристрастна позиция по украинската криза и ще играе конструктивна роля в насърчаването на мира чрез преговори.

Уанг Уенбин, говорител на външното министерство на Китай

Докато Пекин поддържа неутрална позиция към войната в Украйна, предлага и дипломатическа подкрепа за Русия като обвинява Вашингтон, че е превърнал конфликта в „прокси“ война.

От своя страна Западът предупреди Китай да не доставя оръжия за Москва, твърдение, което от Пекин отричат.

Визитата идва в момент, в който Китай, съюзник на Русия, отправя предложения за прекратяване на войната.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски коментира, че Русия ще бъде държана отговорна за всичките си престъпления.

„Преди година руските военни извършиха едно от най-тежките престъпления в тази война. Руски бомби разрушиха театъра в Мариупол. Сграда, която се използваше като убежище. Имаше бременни, жени с деца, и възрастни хора. Цивилен обект, умишлено унищожен от окупатора. Все още не знаем точния брой на жертвите. Надписите "Деца" до сградата ясно показваха кой е мишената за Русия. Една от многото. Ще дойде ден, когато ще бъде създаден трибунал, който да въздаде справедливост за нашия народ“, заяви Зеленски.

Междувременно от Пентагона съобщиха за признаци, че Русия вероятно се опитва да извади останките от американския дрон, който се разби над Черно море по-рано тази седмица след опит да бъде прихванат от два руски изтребителя Су-27.