Европа

ООН: Депортацията на украински деца в Русия е военно престъпление

От Euronews България Euronews България

Има признаци, че Русия вероятно се опитва да извади останките от американския дрон, който се разби над Черно море, заявиха от Пентагона.

Междувременно от ООН заявиха, че принудителното депортиране от Русия на украински деца в райони под нейн контрол е военно престъпление. По данни на украинското правителство повече от 16 000 деца са били отведени насила в Русия. От независимата анкетна комисия на ООН допълниха, че има доказателства за военни престъпления, като атаки срещу болници, изтезания, изнасилвания и умишлени убийства. В деня от годишнината на атаката срещу театъра в Мариупол президентът Володимир Зеленски коментира, че Русия ще бъде държана отговорна за “всяко едно престъпление”. 

„Преди година руските военни извършиха едно от най-тежките престъпления в тази война. Руски бомби разрушиха театъра в Мариупол. Сграда, която се използваше като убежище. Имаше бременни, жени с деца, и възрастни хора. Цивилен обект, умишлено унищожен от окупатора. Все още не знаем точния брой на жертвите. Надписите "Деца" до сградата ясно показваха кой е мишената за Русия. Една от многото. Ще дойде ден, когато ще бъде създаден трибунал, който да въздаде справедливост за нашия народ“, каза Володимир Зеленски.