Европа

Доц. Пламен Ралчев: За Русия ще е изгодно да превърне Черно море във вътрешно руско езеро

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Продължаването на линията на лавиране между ясен ангажименти и неясни подходи към войната в Украйна няма да доведе до нищо добро за България. Перспективата е такава, че ние затъваме все повее в отношенията ни с партньорите.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria експертът и преподавател по международни отношения доц. Пламен Ралчев.

Очевидно ангажиментите на ЕС и НАТО към Украйна е да предоставят въоръжение и муниции дотолкова, доколкото настоящата война се очертава да бъде продължителен и контролиран конфликт.

Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече военното сътрудничество в ЕС ще се консолидира, смята доц. Ралчев.

Според него Русия е в състояние на безразсъдно отчаяние и прогнозира, че Русия ще търси ескалация.

Политиката на Русия и отношенията ѝ към конфликта е да разшири това пространство, което никога няма да бъде под контрола на НАТО или Запада – Източна Украйна, но вероятно този опит ще продължи и в Черно море. В дългосрочен план на Русия би било много изгодно Черно море да бъде едно руско езеро, вътрешно море за Русия и това е може би стратегическото мислене за Москва – как това да се превърне във факт?

„На военностратегическо равнище САЩ показват завидно хладнокръвие, за да не се стига до ескалация от тяхна страна“, коментира доц. Ралчев.

По неговите думи ключовият въпрос е дали технологичното предимство на Запада ще успее да задържи ескалацията на конфликта.

Целия разговор вижте във видеото.