Добро Утро, Европа

Йордан Божилов за сваления дрон: Всяка държава би искала да притежава такъв летателен апарат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Дронът, който беше свален в Черно море, съдържа секретна техническа информация и камери за наблюдение, затова е толкова важен и за руските, и американските военни. Това заяви експертът по сигурност Йордан Божилов в студиото на Euronews Bulgaria. Всяка държава би искала да притежава такъв тип летателен апарат, който предава информация в реално време на стотици километри, според експерта. Той смята, че въпросът за мира на този етап е доста отдалечен.

 

Това е изключително опасен инцидент, тъй като е пряк сблъсък между руски на НАТО-вски части, в случая самолет и дрон. Но аз не мисля, че той ще прерасне в нещо повече в отношенията между Русия и НАТО, и в случая САЩ. Ще се направи опит да бъдат до голяма степен решени противоречията.

По отношение на евентуалната българска военна помощ за Украйна, Божилов смята, че нашите складове все още имат много големи наличности, които са много стари и ние трябва да ги осъвременяваме.

„Според мен, вариантът, който се предлага, включително на България – да се заплатят тези наличности и да бъдат изпратени в Украйна, е много добър“, каза той.

„Най-важният въпрос сега е ние да потърсим начин с нашите съюзници да укрепим отбранителния капацитет и чрез разполагане на допълнителни сили и средства, най-вече брегова отбрана, противовъздушна отбрана. Но също така и ускорена модернизация, което включва придобиване и на новопроизведени системи от въоръжение“, посочи експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.