Общество

Проф. Тагарев: Руските пилоти са получили санкция от Кремъл да въздействат на американския дрон

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Аз не бих го класифицирал като инцидент. Очевидно е имало преднамерени провокативни действия отстрана на двата руски изтребителя, които са се опитвали по различни начини да въздействат над този дрон и накрая по някакъв начин са успели – дали това е било от изхвърленото гориво, дали е било механичен контакт. Не изключвам и версията за стрелба по този дрон, макар и тя да е малко вероятна.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime бившият министър на отбраната и военен експерт проф. Тодор Тагарев.

Това са съвсем преднамерени действия, които пилотите едва ли биха предприели без санкция от високо равнища, в случая – Кремъл.

Две причини се крият зад действията на Русия в Черно море, смята проф. Тагарев.

„Първо – за да повдигне малко духа на руснаците, който в последните месеци няма повод да се повдига, тъй като за съвсем минимален напредък в Югоизточна Украйна те дават десетки хиляди жертви. Другата причина е, че искат все пак да покажат на западните съюзници кой е господарят на района на Черно море – кой има право да провежда каквито и да било действия там и кой няма право, което е доста рисков ход“, посочи военният експерт.

Според него американските военни не искат все още това да се превърне в някакъв цикъл на ескалация на напрежението.

По думите на проф. Тагарев сам по себе си този инцидент няма да доведе до ескалация на напрежението, но може да доведе до това, че действията на друг начин на възприемане на действията на Русия, но ако има последващи инциденти отношението на НАТО може да започне да се променя.

Този инцидент може да повлияе и на вътрешнополитическите дебати в САЩ, допълни проф. Тагарев.

Когато руски изтребители свалят американски самолет, макар и безпилотен, това няма как да не повлияе в американското общество и политическа класа.

За да се минимизира всякакъв риск от конфликт между натовски и руски сили, корабите на нашите съюзници се изтеглиха от Черно море преди да започне мащабната руска агресия, отбеляза проф. Тагарев.

„България има традиционно специализация в производството на малки и леки въоръжения и боеприпаси за тях, което сега се оказа много ценно и нужно на Украйна. Публична тайна е, че откакто започна мащабната агресия на Русия, нашите заводи започнаха работа на режим 24/7 и постоянно заминават за „трети страни“ самолети и камиони, натоварени в България“, коментира още военният експерт.

Вижте целия разговор във видеото.