Добро Утро, Европа

Американският дрон: Началото на нов етап от войната?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Новината за падналия американски дрон в Черно море притесни редица експерти и политици по света. Докато едни успокоиха ,че може би става дума за обикновен инцидент, други са на мнение, че може би започва нов етап от войната в Украйна. Самият Володимир Зеленски обвини Кремъл, че иска да разшири конфликтната зона.

Първият физически контакт между руската и американската армия от началото на войната в Украйна, който става публично известен, е факт. Сутринта на 14 март американски дрон се разби в Черно море, недалеч от Кримския бряг след близка среща с руски изтребители. Вашингтон и Москва имат, разбира се, различни теории за това какво точно се е случило. От една страна Кремъл определи случилото се като американска провокация и предупреди САЩ да не доближават въздушното им пространство. От друга – Пентагонът коментира, че руснаците са проявили безразсъдство и са залели дрона с гориво, което е довело до неговото разбиване в морето. Руснаците твърдят, че контакт между изтребителите и дрона не е имало.

От Европейската комисия пък смятат, че двете страни трябва да се разберат по между си и се въздържа от повече коментари. Киев допълнително наля масло в огъня като заяви, че Москва търси да разшири конфликтната зона.

Едно е сигурно – ако след инцидента имаше жертви, последиците щяха да са невъобразими. Дали този случай е началото на нов етап от войната, предстои да стане ясно.