Свят

Испанският премиер обеща на Китай партньорство "в икономически план и извън него"

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Първа визита на испанския премиер Педро Санчез в Китай. При посещението си той присъства на тазгодишната сесия на Азиатския форум Боао, в който участие взеха и други лидери от региона. Основната тема на форума е "Несигурният свят - справяне с предизвикателствата чрез солидарност и сътрудничество, и стремеж към развитие". Санчес призова за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и Испания в областта на свободната и справедлива търговия. 

 

Неотдавнашните инвестиции на големи китайски строителни групи в испански инженерни компании създават възможности за разработване на съвместни проекти в Латинска Америка. Твърдо вярвам, че отношенията между Европа и Китай, а оттам и между Испания и Китай, не трябва да бъдат конфронтационни. Има достатъчно място за взаимноизгодно сътрудничество. Трябва да останем партньори в икономически план и извън него.

Педро Санчес, премиер на Испания

Нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон също е сред темите на дискусиите, тъй като двете страни продължават да имат противоречия в области като търговията, развитието на технологиите, правата на човека и Тайван.

 

Мирът е предпоставка за развитие. През последните десетилетия постиженията на Азия в областта на развитието привлякоха вниманието на целия свят. Те не биха били възможни без всеобщия мир и стабилност на целия континент.

Ли Цян, премиер на Китай

Най-голяма тревога будят отношенията между САЩ и Китай. Големите сили носят голяма отговорност, която е да поддържат стабилни и работещи връзки помежду си. Всеки сблъсък между тях ще има тежки последици, както за тях самите, така и за света.

Лий Хсиен Лунг, министър-председател на Сингапур

Визитата на Санчес продължава и утре.