Европа

Протест на рибари блокира пристанище във Франция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Френски рибари се разбунтуваха срещу съдебна забрана за риболов в определени зони на Атлантическия океан. Пристанище Байон в югозападната част на страната бе блокирано от рибарски лодки. Рибарите твърдят, че забраната застрашава пряко поминъка им. 

Дузина рибарски лодки блокираха входа на френското търговско пристанище Байон. Ходът бе предупреждение за въздействието върху дребния рибарски бизнес на решението на френски съд да забрани улова на риба в определени зони в Атлантическия океан, за да бъдат защитени делфините.

Нашето оцеляване е заложено на карта. Държавният съвет може потенциално да реши да закрие бизнеса ни. Неправителствените организации искат 3 месеца забрана за риболов през първото тримесечие и един месец през лятото. Това представлява средно 50% загуба на оборот за корабите. Компания, която губи 50% от оборота си, потъва.

Оливие Мерсие – рибар от Аркашон

Членовете на организацията „Сий шепърд“ приветстват забраната. Те са регистрирали смъртни случаи на делфини по плажовете на френското крайбрежие. Твърдят, че стотици морски бозайници загиват, след като са попаднали в рибарски мрежи и оборудване.