Култура

Мария Касимова-Моасе: Очаквам протестиращите във Франция да победят Макрон

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Французите знаят как да протестират и го правят до дупка, знаят, че демокрацията се защитава всеки ден, от всеки един член на обществото. Очаквам улицата да победи. Такава прогноза направи в ефира на Euronews Bulgaria писателката и журналист Мария Касимова-Моасе, която е и добър познавач на френския обществен и политически живот.

„И там е толкова трудно, колкото в България. Хората, които са нас над 45 г., трудно могат да си намерят добра работа, защото другите предпочитат да плащат по-малко, а трудът ти е високо квалифициран“, направи сравнение Моасе между ситуацията у нас и във Франция, където не стихват протестите срещу президента Макрон и прокараната от него пенсионна реформа.

Според писателката проблемът на Макрон е „арогантното отношение към хората, французите не понасят това... Ще му се наложи да ги чуе“.

 

Нямаме все още тази сила и увереност, че можем да променяме нещата сами. Самочувствието ни бе отнето в една патриотарска посока.

Мария Касимова-Моасе

„Като гледам каква е ситуацията у нас, ми се струва, че отново ще ходим на избори. Нивото на дебатите е ниско, на хората, които се появяват с претенции да водят, също. Никога не съм смятала, че може да се слезе на толкова елементарно ниво – и с понятията, и с манипулацията, и с визията, да има толкова много агресия, да има толкова много липса на всякакво неудобство от глупостите, които тези хора говорят“, каза Моасе относно политическата ситуация у нас.

По повод новата й комедийна книга - „Записки от Шато Лакрот. Резиденция Злокучене“, Мария Касимова съобщи, че на 7 април излиза книгата, а за корицата е работила Дона Дякова. „Младо дете, още студентка, нищо дигитално няма в корицата, намери макет, снима къща, направи ръчно макет на малки мебели.“ Официалната премиера на творбата ще е на 12 април.

Вижте повече във видеото.