Европа

Макрон: Да не мислите, че съм щастлив от тази реформа? Не съм!

От Euronews България Euronews България

Мислите ли, че съм щастлив да направя тази реформа? Не!

Това каза френският президент Еманюел Макрон в първата си публична изява от месеци по темата "пенсионна реформа", която доведе Франция до серия протести и стачки, а правителството - до два вота на недоверие.

В основата си реформата на Макрон, която бе един от неговите основни ангажименти при преизбирането му за нов мандат, се свежда до повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. 

"Тази реформа не е лукс, нито удоволствие. Тя е необходимост", отсече Макрон в интервю за два френски телевизионни канала. Той осъди проявите на насилие и агресия от протестите, които ескалираха през последните няколко дни и изрази тревога, че във Франция може да се стигне до сблъсъци подобни на тези в Бразилия или САЩ. Но в същото време защити легитимността на мирно демонстриращите срещу реформата френски граждани. 

Въпреки всичко той бе категоричен, че законовият текст "ще продължи своя демократичен път" така, че да бъде обнародван преди края на годината.

"Чувам нуждата от справедливост", заяви още френският президент. Но в същото време припомни, че в страната му всяка пенсионна реформа е била съпътствана от протести.

APTOPIX France Pensions Френски пенсионер гледа интервюто на Еманюел Макрон в марсилски бар. Снимка: AP

Еманюел Макрон даде да се разбере, че на този етап не планира смята смяна на министър-председателя Елизабет Борн и че ръководеното от нея правителство има доверието му. Повод за това бе решението на изпълнителната власт да заобиколи парламента чрез специално конституционно правомощие, за да прокара пенсионната реформа. То доведе до два вота на недоверие срещу правителството, които бяха неуспешни, но с крехка подкрепа за управлението. 

"Подкрепям републиканския ред. Това е, което искам", заключи Макрон. Той призна, че французите са "прави да са уморени" и изрази надежда "нормалният живот" да се възобнови по най-бързия начин. 

Макрон обеща да възобнови и засили диалога си със синдикатите.

Въпреки това за утре отново са насрочени протести, а очакването е те да бъдат най-масовите до момента.