Европа

Размирици във Франция, десетки са задържани на протестите срещу пенсионната реформа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Противниците на пенсионната реформа във Франция организираха пореден протест в Париж и на други места в страната. В столицата около 4000 души се събраха на площад "Италия", след като властите забраниха протестите на площад "Конкорд", а също и протестите в района на френското президентство.

В Париж се стигна отново до сблъсъци между силите на реда с протестиращите, след като демонстрантите започнаха да палят контейнери за смет и да хвърлят запалителни течности. Силите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите. Властите зарестуваха най-малко 81 души, а някои хора също бяха ранени..Демонстрантите скандираха и "Макрон, подай си оставката!" и "Макрон ще те разгромим, ние ние ще победим". Обстановката се нормализира около 22,30 ч. местно време.

Протести имаше и в Тулон, Монпелие, Нант, Марсилия, Компиен, Брест и др.

По-рано през деня студенти и активисти от протестното движение "Постоянна революция" нахлуха в търговския център "Форум на халите" в Париж и започнаха да скандират за всеобща стачка. Нова всеобща мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа ще има на 23 март.

Хиляди хора излизат по улиците на столицата, протестирайки срещу реформата, прокарана от президента Еманюел Макрон без гласуване в парламента. Новото законодателство предвижда увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години до 2030 г.

По улиците на Париж продължава да се трупат камари с отпадъци, след като служителите по чистота се присъединиха към протестните действия. Вече има около 10 000 тона несъбрани отпадъци.

Продължават и стачните действия във френските рафинерии. Най-голямата рафинерия в страната, намираща се в Нормандия и експлоатирана от "Тотал енерджи", е започнала да спира изцяло работа. Други две рафинерии също могат да започнат процес по спиране на работа в понеделник. Транспортният отрасъл в страната също е засегнат от стачните действия.