Свят

Опозицията във Франция внесе вот на недоверие към правителството (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Френските опозиционни партии внесоха искане за вот на недоверие в опит да свалят правителството на Еманюел Макрон заради пенсионната му реформа.

Предложението за вот на недоверие трябва да бъде одобрено от повече от половината от Народното събрание. Ако то бъде успешно, правителството ще трябва да подаде оставка. Ако вотът на недоверие обаче не бъде приет, законопроектът за пенсиите ще се счита за приет. Последното успешно предложение за вот на недоверие е било през 1962 г.

Стачките във Франция продължиха и в петък в отговор на решението на френския президент Еманюел Макрон да прокара без гласуване в долната камара на парламента законопроект за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Работници в комуналните услуги блокираха завод за събиране на отпадъци, а студенти излязоха от университетските зали в Париж.

Ние сме по-решителни от всякога и няма да спрем. Ще продължим с блокадата, докато не победим, а ако ни изгонят, ще намерим други начини.

Режи Висели, представител на синдикат CGT

Пред най-големия завод за изгаряне на отпадъци в Европа сметосъбирачите изразиха решимостта си да засилят стачката си с надеждата да принудят правителството да оттегли пенсионната реформа.

Аз и профсъюзът призоваваме за масово движение и за масови стачки на работниците. Това е единственото нещо, което ще ги накара да отстъпят. Трябва да ги ударим финансово. Когато започнат да виждат финансовото въздействие, ще отидат и ще заплачат на рамото на Макрон.

Режи Висели, представител на синдикат CGT

В четвъртък вечерта протестиращи на площад Конкорд издигнаха барикади, а силите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ. Най-малко 120 души са били арестувани. Според синдикатите ходът на правителството, което заобиколи вота в долната камара на парламента като задейства член от конституцията, е недемократичен.

Още за протестите във Франция и други части на Европа вижте във видеото: